Vlada Njemačke Dodiku: Naredba za hapšenje Schmidta nezakonita i predstavlja kršenje Dejtona

Vlada Njemačke oglasila se nakon izjava predsjednika RS Milorada Dodika da će visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt biti uhapšen ako dođe u RS.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

„Izjave predsjednika Republike Srpske, gospodina Dodika, protiv visokog predstavnika su potpuno neprihvatljive. Naredba da se visoki predstavnik uhapsi, bila bi nezakonita i predstavljala bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dejtonski sporazum već skoro tri decenije pruža značajan doprinos očuvanju mira u Bosni i Hercegovini. Očuvanje ovog mirovnog poretka je centralni zadatak visokog predstavnika. Pritom on ima i punu podršku njemačke Savezne vlade. Specijalni izaslanik Savezne vlade Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana, Manuel Sarrazin, upravo je bio u Bosni i Hercegovini i još jednom je gospodinu Dodiku u razgovoru vrlo jasno prenio naš stav.

Nastavak secesionističke politike predsjednika Republike Srpske najviše šteti ljudima u zemlji. To ima i posljedice. Prije nekoliko sedmica, Savezna vlada se odlučila na postepeno ukidanje četiri velika infrastrukturna projekta i time na njihovo sukcesivno okončanje. A i od strane Evropske komisije došlo je do otkazivanja poticaja.

Savezna vlada ne izriče sankcije na nacionalnom nivou. Tu se radi o jednoglasnim odlukama na nivou Evropske unije.”

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.