Satelitski snimak otkriva da Wagnerovci u velikom broju stižu u bjeloruski kamp

Veliki konvoj osumnjičenih Wagnerovih boraca stigao je iz Rusije u novi kamp u Bjelorusiji, otkrivaju novi satelitski snimci.

Analiza BBC-a pokazuje da desetine vozila ulaze u kamp u Tselu, napuštenu vojnu bazu u južnoj Bjelorusiji – oko 64 milje (103 km) od glavnog grada Minska.

Nakon što je šef Wagnera poveo svoje vojnike na Moskvu, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko učestvovao je u pregovorima prilikom čega ga je nagovorio da odustane od pobune.

Dio sporazuma je navodno uključivao da Wagnerove trupe budu premještene u Bjelorusiju.

Prvi vojnici su se u ovoj državi pojavili ubrzo nakon potpisivanja sporazuma, a i za Jevgenija Pirgožina se pretpostavlja da je otišao tamo. Najnovije slike pokazuju da je Wagner sada počeo premještati osoblje u velikom broju.

Satelitski snimak na kojem se može prepoznati pozicioniranje Wagnera u kampu

Satelitski snimak na kojem se može prepoznati pozicioniranje Wagnera u kampu

Prethodni satelitski snimci koje je dobio BBC Verify pokazuju da je oko 300 šatora podignuto u Tselu u periodu od dvije sedmice.

U utorak je lider Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, saveznik Rusije, rekao da su Wagnerovi vojnici “trenutno u svojim kampovima” unutar zemlje.

“Ako Bjelorusiji budu potrebni, odmah ćemo pozvati privatnu vojnu kompaniju Wagner da odbrani naciju”, rekao je Lukašenko.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.