Entitet Republika Srpska prisiljena na najveće zaduženje u historiji na Banjalučkoj berzi

Entitetska Vlada Republike Srpske kreće u jednu od najvećih emisija obveznica na domaćem tržištu hartija od vrijednosti kojom planira da budžet i građane ovog entiteta u narednih pet godina zaduži za čak 210 miliona maraka!

Odluka o 58. emisiji obveznica donesena je na sjednici Vlade 25. maja. Vlada nije željela da svoje građane opterećuje informacijama o zaduženju, pa je ovu informaciju sakrila i nije je uvrstila u dnevni red 22. sjednice. Također, kasnije u saopćenju o njoj nije navela nijedno jedino slovo, piše portal Capital.

Sa prodajom obveznica će se krenuti 15 dana nakon objavljivanja javnog poziva, a taj poziv se može očekivati već sutra, jer će tada na snagu stupiti odluka o emisiji. Cijela priča oko zaduženja mogla bi da bude gotova neposredno pred rok za vraćanje 320 miliona maraka koje je RS uzela na Bečkoj berzi, a koje mora da vrati 28. juna ove godine.

Što se tiče emisije, 210.000 obveznica će biti prodato po cijeni od 1.000 maraka. Njihov rok dospijeća je pet godina, a kamata na godišnjem nivou 6,1 posto. Glavnica će se isplaćivati godišnje, tačnije u prve četiri godine po deset posto, a zatim 2028. godine bit će plaćeno preostalih 60 posto.

– Kamata se računa na neotplaćeni dio glavnice i isplaćuje jednom godišnje – navodi se u odluci Vlade RS.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.