Lagumdžija žestoko odbrusio Kalabuhovu: S gospodom gospodski, a sa ambasadorima kako sami izaberu

Novi ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija se oglasio nakon komentara ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova koji ga je optužio za izdaju ideja i onoga što je nekada govorio.

Kalabuhov je prethodno reagovao na Lagumdžiji intervju za Washington Times kazavši kako se ambasador BiH u UN-u “zbog perspektive lijepog života u New Yorku on se pritvorio iz pronicljivog posmatrača u dosadnog ponavljača potrošenih američkih teza”.Lagumdžija je kazao da je Kalabuhov lažirao nekadašnnje razgovore u četiri oka, te da je primoran da odgovori na neutemeljene tvrdnje ruskog ambasadora.

“Ambasadoru Rusije je ovo samo nastavak njegovog kontinuiranog obračuna sa nosiocima izgradnje euroatlantske državnosti Bosne i Hercegovine kao evropske države i društva zajedničkih vrijednosti. Do ovog istupa već se “proslavio” napadom na Dr. Denis Bećirović, člana Predsjednistva, kolektivnog šefa države, zbog kojeg bi letio iz zemlje kao kofer da nema svoje jatake kojima očito asistira u realizaciji njihovih neostvarivih secesionističkih snova. To mu se izgleda toliko dopalo da je odlučio da lupa i dalje pa tako i da na mene naleti”, istakao je Lagumdžija.

Podsjetio je kako je Kalabuhov u vrijeme najbrutalnijeg Ruskog razaranja Ukrajine i međunarodnog prava, putem već tradicionalnog i omiljenog facebook-a, pozivao “muslimane i predstavnike Bosne i Hercegovine da zajednički rade u Grupi strateške vizije Rusija – Islamski svijet i da ne nasjedaju na vještačka podmetanja u nekim bosanskohercegovačkim medijima.

“Tom prilikom nam je objašnjavao kako nam uzor mogu biti 20 miliona muslimana koji žive u Rusiji i koji na “'slobođenom Krimu završavaju izgradnju jedne od najvećih džamija u Evropi od 6 hiljada kvadratnih metara sa četiri munare visine od po 50 metara svaka.’ Mašala. Istina, tom prilikom nas nije pozivao da se ugledamo na čečenskog lidera Kadirova koji se odlično uklopio u taj opšti rahatluk pod nazivom ‘Rusija – Islamski svijet’. I sve se to dešava paraleno sa gromoglasnim Dodikovim agitovanjem za ‘Srpski svet’ i sa pozivima Ambasadorovih šefova u ‘Ruski svet’ koji bi u konačnici sve to lijepo objedinio ukoliko bi Bošnjake uspjeli antagonizirati sa Euroatlantskim svijetom”, dodao je Lagumdžija.

Ambasador BiH u UN-u je kazao da kako su sa “Titanicom” isplovili “jataci” ruskog ambasadora a ne on.

“Ambasador Rusije u Bosni Hercegovini nas sada pokušava prepasti sa praznom prijetnjom da “biti prijatelj sa Amerikom je kao kupiti kartu za Titanik” – kao da nije svjestan činjenice da se ovde te karte više ne prodaju nakon što je on, sa svojim jatacima, već isplovio na njihovom zajedničkom “Titaniku”. Za kraj samo ću se osvrnuti na opasnu hinjsku podvalu kojom je otkrio svoje stvarne namjere i nastojao skrenuti pažnju sa svoje uloge u secesijskim planovima, narušavanja međunarodnog prava i mira u regionu. Izgleda da je moj sugovornik zaboravio onaj stari bosanski običaj – neću te ni “pipnuti” ukoliko sam prvi ne počneš da me ‘čačkaš'”, poručio je Lagumdžija.

Obrazložio je i izjavu “Ako će iko i uništiti Bosnu, to će biti Bošnjaci”, koju mu je “stavio u usta” ruski ambasador.

“Sa gospodom gospodski, sa mangupima mangupski, a sa ambasadorima kako sami izaberu. Zna Ambasador odlično, koliko u ozbiljnoj politici nijanse i riječi izvađene iz ukupnog konteksta daju potpuno različito značenje sličnim rečenicama. Dakle, nije tačno, između ostalog, da sam mu, bilo kada, rekao da “Ako će iko i uništiti Bosnu, to će biti Bošnjaci”. Mnogima kako u četiri oka, tako i u javnim istupima, ukazujem na lekcije iz zajedničke istorije”, kazao je Lagumdžija.

Dodao je da da su Bošnjaci svjesni da Bosnu i Hercegovinu, i u konačnici sebe same, mogu uništiti samo oni sami ako dignu ruke od nje kao inkluzivne države i društva zajedničkih vrijednosti i ljudskih prava, a da to ne mogu ni Srbi ni Hrvati sa svojim izolovanim secesionističkim politikama.

“uvijek u sličnim prilikama uz to sam ponavljao da su baš zato Bošnjaci svjesni da ne smiju dozvoliti da ih neko gurne, ili da sami upadnu, u istu zamku u koju je Srbe ponovo dovela stara politika Velike Srbije pod Miloševićevim vodstvom i u kojoj je brojčano većinski narod želi biti važniji od drugih. Sada mi izgleda kao da sam možda mom sugovorniku tako dao ideju za novi plan – umoriti, ogaditi i okrenuti Bošnjake, kao i Bosance i Hercegovce, od euroatlantskih integracija kao demokratskog okvira države i društva ljudskih prava u kojem će biti dio jedne velike evropske porodice ujedinjene u svojim različitostima.

Na svu sreću, ova država i narod su, kao žrtva projektovanih velikodržavnih zločina, prošli kroz toliko iskušenja, u zadnje tri decenije, da im se ne može desiti da odustanu od svoje euroatlantske budućnosti kao države i društva zajedničkih vrijednosti. Na tom putu nas sigurno ne može zaustaviti raštimana velikodržavna posada, sa jatacima i privatno probranim saputnicima, koji se bave rasporedom ležaljki na palubi svog “Titanika”, slaveći i pjevajući kako im niko ništa ne može, dok plove, opijeni u mraku, ka svojoj santi leda”, zaključio je Lagumdžija

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.