Biden odlučio zauzeti “tvrđi stav” s Netanyahuom: Duboko smo užasnuti vašom odlukom

SAD su “duboko užasnute” odlukom izraelske vlade da proširi aktivnost jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, objavila je u četvrtak Bijela kuća, sugerirajući da je Biden spreman zauzeti tvrđi stav u rješavanju tog problema s Netanyahuom.

“Takva aktivnost stvara činjenice na terenu koje potkopavaju dvodržavno rješenje između Izraelaca i Palestinaca”, izjavila je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Visoki članovi Netanyahuove krajnje desničarske koalicije nastoje proširiti naselja na teritoriji Zapadne obale koju je Izrael zauzeo u ratu 1967. i na kojoj Palestinci žele uspostaviti državu.

Većina svjetskih sila smatra da su izraelska naselja na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu nelegalna. Izrael to osporava i navodi biblijske, istorijske i političke veze sa Zapadnom obalom, kao i sigurnosne interese.

“Duboko smo uznemireni najavom Izraelaca da će unaprijediti hiljade novih naselja i retroaktivno legalizirati devet ispostava na Zapadnoj obali koje su do sada bile nelegalne prema izraelskim zakonima”, rekla je Jean-Pierre.

Izrael je u nedjelju dao retroaktivnu dozvolu za devet naseljeničkih ispostava na Zapadnoj obali i najavio masovnu gradnju novih domova u uspostavljenim naseljima.

“Sjedinjene Države se snažno protive ovim jednostranim mjerama koje pogoršavaju napetosti, štete povjerenju između strana i potkopavaju geografsku održivost dvodržavnog rješenja”, rekla je Jean-Pierre.

Dodala da je američki državni sekretar Antony Blinken tokom nedavne posjete regiji jasno stavio do znanja da “sve strane treba da se uzdrže od akcija koje povećavaju napetosti i odvode nas dalje od mira”.

“Izgradnja naselja i aktivnosti u srcu Zapadne obale, uključujući legalizaciju ispostava, stvaraju činjenice na terenu koje potkopavaju dvodržavno rješenje”, rekla je ona, prenosi Reuters.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.