Zukić (SDA): Sa Strankom za BiH imamo znakove upostavljanja partnerskih odnosa

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Federacije BiH Muamer Zukić govorio je o procesu formiranja vlasti, specifično o preduslovima za imenovanje Vlade FBiH.

Istakao je Zukić da procedura koja slijedi nakon utvrđivanja prijedloga za predsjednika i potpredsjednike FBiH nije jednostavna, da je višeslojna i podrazumijeva nekoliko nivoa.

Smatra da je politički preduslov za takvo nešto dogovor, a da je projekat Osmorke, Sedmorke ili Trojke u fazi raspada, pa će te stranke teško moći voditi procese.

“U ovom momentu bez SDA i DF to ne bi bilo moguće. Teško je kazati ko diktira formiranje vlasti. Svi na neki način daju svoj doprinos”, smatra Zukić.

Naglasio je da razgovori koje SDA vodi sa različitim političkim strankama za cilj imaju osigurati kapacitete za formiranje vlasti na svim nivoima.

“Kada je u pitanju Dom naroda mi smo podržali kandidata koji dolazi iz reda SBiH. I to je znak, signal razgovaranja, uspostavljanja već nekih partnerskih odnosa. NES je pokazao jednu ozbiljnost, jedan državnički odnos kad je izašao iz državne koalicije koja je podrazumijevala neke procese koji nisu u korist BiH”, istakao je Zukić.

Zaključio je i kako HDZ s obzirom na zastupnički kapacitet predstavlja nezaobilazan faktor, ali da SDA ima iskustvo u radu sa tom strankom te da je važno da se u institucijama formira patriotski blok.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.