Nikšić: Nisam učestvovao u predlaganju kandidata za ambasadore, to je nadležnost Predsjedništva BiH

Lider SDP-a Nermin Nikšić oglasio se povodom informacije o prijedlozima za ambasadore BiH koje je sačinio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDP).

“Od sinoć sam zatrpan porukama i pozivima medija, građana, a posebno članica i članova SDP-a BiH. Razlog je objavljeni spisak kandidata za ambasadorske pozicije koje je u proceduru uputio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bečirović”, naveo je Nikšić.Dodao je da je interesantno kako nije vidio podatke o prijedlozima druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Naglasio je da nije u prilici svima odgovoriti, a dužan je dati određena objašnjenja, tim prije što je dobio niz poruka, upita među kojima se mogu jasno razaznati oni koji su dobronamjerni, od onih koji to nisu.

“Ove posljednje ću razočarati jer ni na koji način ne želim dovesti u pitanje pravo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Bećirovića na predlaganje i imenovanje ambasadora. Naime, isključivu nadležnost za imenovanje državnih ambasadora ima Predsjedništvo Bosne i Hercegovine”, poručio je Nikšić.

Dok je pisao status, naveo je, vidio je da su pojedini mediji objavili o navodno hitnom sastanku rukovodstva SDP-a tim povodom. Prema njegovim riječima, nikakvog hitnog sastanka nije bilo, već ranije planirana i zakazana sjednica Kolegija oko potvrđivanja kandidata za potpredsjednika Federacije.

“Naravno da sam članovima kolegija odgovorio na pitanja koja su tema i ovog statusa. Naša zemlja prolazi kroz jako turbulentan period i dosadašnja diplomatska mreža je pokazala kako nije u stanju odgovoriti potrebama i međunarodnim interesima Bosne i Hercegovine. Želim vjerovati, a poznavajući Denisa mislim da se rukovodio željom da učini najbolje za državu Bosnu i Hercegovinu i da diplomatsku mrežu podigne na viši nivo. Kao i uvijek u svakoj kadrovskoj križaljci ima onih koji su više ili manje zadovoljni rješenjima”, kazao je čelnik SDP-a.

Dodao je da, kao i većina građana, ima svoj sud o prijedlozima, ali želi još jednom ponoviti kako je to nadležnost članova Predsjedništva.”Da budem potpuno jasan, kao predsjednik SDP-a nisam učestvovao u konsultacijama niti prijedlozima kandidata za ambasadore. Na kraju, želim jasno podvući da je jako važno da držimo fokus na konačnom cilju, stabilnoj Bosni i Hercegovini, članici EU i NATO-a, državi koja se mora izvući iz kolotečine, iz blata svađa i podjela kako bismo zajedno i samo tako ostvarili ovaj cilj”, zaključio je Nikšić.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.