Schmidt u strahu od AFET-a, traži pomoć i od kompromitovanog Varhelyija

Visoki predstavnik Christian Schmidt je danas u Briselu, a kako smo ranije pisali još od prošle sedmice on lobira po EU kako bi njegovo saslušenje pred AFET-om prošlo što bezbjednije,

Kako je objavio komesar za proširenje i politiku susjedstva Evropske unije Oliver Varhelyi, on se danas susreo s njim.

“Razgovarali smo o statusu kandidata za Bosnu i Hercegovinu, kako ona može ispuniti sljedeće korake u ispunjenju preporuke Komisije i 14 ključnih prioriteta, kao i o stanju trenutnog formiranja vlasti u BiH”, napisao je Varhelyi na svom Twitter nalogu.

Podsjećamo da je i Varhelyi kao i Schmidt pod lupom EU. Naime, Evropski parlament je prošle sedmice izglasao neobavezujuću rezoluciju kojom traži uvođenje sankcija protiv Milorada Dodika, ali i otvaranje nezavisne istrage protiv Varhelyija.

Evropski parlamentarci sumnjiče komesara za proširenje da je nepristrasan i da je pogodovao Srbiji.

Schmidt će, pak, sutra obratiti se članovima Odbora za vanjske poslove Evropskoga parlamenta.

Schmidt, kako saznajemo snažno lobira kod članova Odbora za vanjske poslove Evropskoga parlamenta sa ciljem da umanji kritike zbog nametanja izmjena Ustava Federacije BiH i izbornog zakona.

Nametanjem nisu otklonjene blokade, kako je  bilo najavljivano od strane visokog predstavnika.

Podsjećamo, grupa europarlamentaraca ranije je tražila da se Schmidt sasluša pred Odborom za vanjske poslove, a u vezi s nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH na izbornu noć, 2. oktobra. Iako je bilo potvrđeno za novembar, saslušanje je odgođeno.

Članica Europskog parlamenta Tineke Strik je zajedno sa članom Bundestaga Borisom Mijatovićem ranije uputila otvoreno pismo Schmidtu u kojem se zahtjeva povlačenje odluke o izmjenama Izbornog zakona BiH koju su nazvali nedemokratskom i pogubnom po prava građana BiH na slobodne izbore.

Tada su u pismu su takođe zatražili da se obrazlože tvrdnje Zagreba da su učestvovali pregovorima sa Uredom visokog predstavnika o donošenju navedenih mjera. Na novinarska pitanja o ovim navodima Christian Schmidt je uporno odbijao da se izjasni navodeći da on ima pravo da se sastaje sa bilo kime i da diskutuje o svim temama, te da ti sastanci nemaju odraza u njegovim odlukama.

Pismu koje su poslali Strik i Mijatović u međuvremenu pismu se pridružilo još 26 članova i članica evropskog, njemačkog, nizozemskog i francuskog parlamenta, tražeći odgovore od visokog predstavnika u BiH.

Kako je Patria ranije najavila Schmidt se morao pojaviti pred AFET-om i obrazložiti svoje odluke u izbornoj noći i efekte svojih odluka koje nisu deblokirale procese i formiranje vlasti.

(A. Čorbo-Zećo)

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.