Hoće li danas pasti prijedlog sastava novog Vijeća ministara?

Darko Babalj, Aida Baručija, Sabina Ćudić, Milan Dunović, Jasmin Emrić, Nenad Grković, Saša Magazinović, Nermin Mandra, Mira Pekić, Milan Petković te Čedomir Stojanović poslanici su državog parlamenta koji su članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Kako saznaje Politicki.ba, Baručija najvjerovatnije neće prisustvovati sjednici.

Ona je članica Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad.

Nakon što smo objavili da je većina u Zeničko-dobojskom kantonu pred potpunim raspadom, te najavili mogućnost da bi Baručija mogla biti protiv prijedloga sastava državne vlade, portal Istraga.ba na svom je Twitter nalogu objavila da će i dva poslanika iz izborne jedinice koja obuhvata istočni dio entiteta Rs biti protiv.

Gradski odbor SNSD-a za danas u 11 sati zakazao je press konferenciju na kojoj se očekuje da se poslanici iz te stranke oglase i kažu da ne podržavaju imenovanje Nenada Nešića na poziciju ministra sigurnosti.

Nejasno je kako će glasati Jasmin Emrić (NES), ako uopće dođe na sjednicu Komisije.

A nepoznanica je i kako će glasati Sabina Ćudić (NS)…

Stoga je moguće da će Komisija dati negativno mišljenje na predloženi sastav Vijeća ministara BiH.

No, to ne znači skoro pa ništa.

Mišljenje Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara samo je – mišljenje.

Ipak, ono odražava raspored snaga u državnom parlamentu gdje Osmorka i njeni koalicioni partneri – stranke okupljene oko SNSD-a Milorada Dodika i HDZ BiH Dragana Čovića bilježi trend (blagog) osipanja.

Nakon što su iz Osmorke na državnom nivou izašli NES i S BiH, istupanje BHI značilo bi gubitak još jedne ruke.

Ranije je Zlatko Miletić, ispred ZNG-a, najavio da neće glasati za ministre koji su osuđivani. A takva su barem dvojica u prijedlogu za novi sastav državne vlade. No, i oni su prošli provjere Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Kao i Centralne izborne komisije.

Vijeće ministara BiH trebalo bi biti potvrđeno na državnom parlamentu ove sedmice. Barem su tako neki čelnici obećali predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

No, sjednica s tom tačkom dnevnog reda još uvijek nije zakazana.

U krugovima međunarodne zajednice, s kojima je razgovarao Politicki.ba figurira 25. januar kao datum kada bi trebala biti održana (hitna) sjednica na kojoj će se glasati o novom sastavu Vijeća ministara BiH.

Moguće je da ta sjednica bude održana i kasnije.

Vrijeme, međutim, ne radi za novi koalicioni blok koji je suočen s prijetnjama daljeg “osipanja ruku”…

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.