Komšić najavljuje apelaciju o imovini: Od Osmorke ne očekuje da nešto poduzmu

Član predsjedništva BiH Željko Komišić uoči sjednice NSRS na kojoj je predložen i zakon o nepokretnoj imovini u RS koji nije ništa drugo, nego redizajnirani zakon koji je Ustavni sud BiH ranije stavio van snage, najavio je svoje korake.

“Obzirom da nije kažnjen nego nagrađen za antiustavno djelovanje Dodik nastavlja sa podrivanjem ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Kada je riječ o imovini tu već imamo presudu Ustavnog suda gdje su neustavnim proglašene aktivnosti skupštine entiteta Rs.

Ukoliko ta skupština ponovo usvoji neustavni zakon o nepokretnoj imovini, ponovo će biti, ovaj put sa moje strane, podnešena apelacija Ustavnom sudu. Dodik očito forsira i nada se tome da ćemo mi odustatati od toga da sve što je neustavno osporavamo pred Ustavnim sudom.  Naravno, za ovakvo djelovanje odgovornost snose i stranci koji svojim ponašenjem ohrabruju antiustavno djelovanje Dodika i skupštine Rs-a. Od Osmorke, koja tvrdi da se Dodik promijenio ne očekujem da poduzmu bilo šta”, kazao je Komšić.

Podsjećamo, Bošnjaci u RS više neće moći, bez saglasnosti Milorada Dodika, pokretati pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Vijeću naroda RS.

Bez tri SNSD-ova Bošnjaka u Klubu Bošnjaka ne postoji dvotrećinska većina za pokretanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog bošnjačkog interesa. Ovo je ranije za Patriju pojašnjavao Adil Osmanović koji je i izabran u Vijeće naroda.

Podsjećamo iz reda bošnjačkog naroda izabani su: Armin Hamzić, Adil Osmanović, Alija Tabaković, Dževad Mahmutović, Igor Bošnjak, Srebrenka Golić, Aida Prešić, Amir Hurtić.

Prema Ustavu RS, svaki konstitutivni narod u Narodnoj skupštini RS mora imati najmanje četiri poslanika.

“U slučaju da 2/3 jednog od klubova konstitutivnih naroda u Vijeću naroda odluči da se zakon, akt ili propis odnosi na vitalni interes, zakon će razmatrati Vijeće naroda“, piše u Ustavu RS.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.