A sa SDA se, što je općepoznato, nije moglo doći do diskriminatornih izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava BiH, po željama predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.

Plenković je nedavno priznao da je Vlada Republike Hrvatske bila direktno uključena u pregovore sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

– Sa visokim predstavnikom Schmidtom smo razgovarali mjesecima temeljito i diskretno. Kada se u taj proces uključio predsjednik i izvrijeđao Schmidta, onda je vjerovatno malo i splasnuo njegov entuzijazam da ispravi nepravde prema Hrvatima u BiH – rekao je Plenković.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarišući priznanje Vlade Hrvatske da je dogovarala izmjene Izbornog zakona u BiH s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, poručio je da su stvari napokon isplivale na površinu.

– Mi to sve znamo, ali znate kako to nekad izgleda. Bez obzira na to što vi znate i iznesete neke stvari u javnosti, ljudi obično žele da se uvjere ono, što bi se reklo, da vlastitim očima nešto vide, pa da onda potvrde ono što ste im vi govorili. Bezbroj sam puta bio u takvoj situaciji – dodao je Komšić.