Ramić: Odgovornost oko izbora državnih delegata u RS je na SDP, vidjećemo jesu li ranije imali dogovor sa SNSD

Hoće li Dodik opet imati četiri svoja i tako kontrolisati procese? Mogu li Pokret za državu i opozicija pronaći rješenje? Je li Milorad Dodik pronašao preletače i osigurao dovoljan broj ruku? Sutra su i konstituirajuće sjednice Državnog i Federalnog parlamenta. Očekuje se i odluka Ustavnog suda o Apelacijama Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

O navedenim temama u Vijestima Hayat TV-a govorio je Edin Ramić novoizabrani državni parlamentarac, bivši član NSRS, aktuelni ministar za izbjeglice i raseljene osobe i potpredsjednik SDA.

Kada je u pitanju sutrašnji izbor delegata za državni Dom naroda, Ramić je jasnog stava da je najveća odgovornost na SDP-u.

– Nadam se da će sutra biti nekih rezultata i da nećemo doći igrom do toga da SNSD dobije četvrtog delegata – poručio je Ramić.

Smatra kako ovog puta Pokret za državu može uticati na to da li će SNSD imati četiri ili tri delegata.

“Optuživali su nas prethodne četiri godine zašto SNSD ima četiri delegata, govorili su da smo im ga mi izručili. Nedavno je Crnadak jasno kazao da mi na to nismo mogli ni uticati. To su govorili oni koji su sada u poziciji da odlučuju i vjerujem da će se doći do ispravnog rješenja. SNSD u NSRS-a ima potpunu kontrolu, a možete doći do izražaja samo ako ste drugačiji od obične forme ponašanja što rade neki zastupnici – kazao je između ostalog Ramić.

Dodikovo ranije kalkulisanje da ima sigurna četiri delegata, pa danas tri, Ramić komentariše da time želi ubaciti ‘crva sumnje’ među opozicijom i Pokretom za državu.

“Nadam se da će javnost biti upoznata o rezultatima dogovora SDP-a i opozicije iz RS-a. SDA je jasna po tom pitanju. Zastupnik iz SDA će glasati za opoziciju, jer nema svrhe da se glasa za listu Pokreta za državu ukoliko nemate podršku opozicije. Tako ne možete proći u Dom naroda i glasanjem za tu listu, pomažete SNSD-u. Oni koji govore da će glasati za svoju listu imaju dogovor sa SNSD-om, a time bi im bio predat ključ države u ruke – tvrdi Ramić.

Ramić dalje pojašnjava da će sutra biti jasno da li je Osmorka imala dogovor sa SNSD-om.

“Ukoliko SNSD bude imao četvrtog delegata, to će značiti da su imali dogovor i saradnju sa strankama iz Federacije. Zauzvrat će SNSD sutra izabrati u Kolegiju Predstavničkog doma kandidata iz Osmorke. Ukoliko opozicija dobije dva delegata, postoji mogućnost da se SNSD izbaci iz vlasti na državnom nivou, koju bi činile opozicija iz RS-a i stranke iz Federacije – kazao je Ramić.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.