Interaktivna mapa ekstremističkih organizacija: BIRN krajnju desnicu izjednačava sa građanski orijentisanom ljevicom

Prvog dana dvodnevne konferencije posvećene djelovanju krajnje desnice u zemljama zapadnog Balkana, BIRN je predstavio interaktivnu mapu ultra desničarskih i ekstremističkih organizacija. Kako je navedeno, riječ je o višemjesečnom projektu i izvještaju na kojem je radio veliki broj novinara i istraživača iz regiona. Interaktivna mapa sadrži podatke o ultra desničarskim organizacijama koje djeluju na području Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Ipak, umjesto ukazivanja na prijeteće i opasno djelovanje formalnih desničarskih grupa, koje svojim istupima sa jasnim elementima ekstremizma narušavaju demokratske procese i izazivaju destabilizaciju u pojedinim društvima, istraživači su se, makar u slučaju Crne Gore, odlučili za iznošenje neprovjerenih, proizvoljnih i vrlo tendencioznih zaključaka, kojima se nanosi nemjerljiva šteta ugledu brojnih pojedinaca.

Prema BIRN-ovoj mapi, u Crnoj Gori djeluje sedam krajnje desničarskih i ekstremističkih organizacija, među kojima su 4 takozvana pravoslavna bratstva, povezana sa Srpskom pravoslavnom crkvom, jedna bošnjačka organizacija sa prostora Plava i Rožaja, te dvije grupe crnogorskih nacionalista i vjerskih fundamentalista.

Zavjetnici – Tvrdoš Nikšić, Miholjski zbor, Pravoslavno bratstvo Stupovi i Vitezovi svetog Jovana Vladimira, grupe su čija je veza sa Srpskom pravoslavnom crkvom nedvosmislena i jasna, a njihovo djelovanje bilo je najvidljivije u vrijeme organizovanja Litija iz 2020. godine. Međutim, nejasno je kojom metodologijom, na osnovu kojih indikatora i posredstvom kojih izvora su istraživači došli do podataka o crnogorskim nacionalistima. Prva od dvije navedene grupe, Komite i patriote Crne Gore ne postoji.

Nazivi poput komitskog ili patriotskog pokreta, često su korišćeni od strane pojedinih medija i analitičara, naročito onih bliskih Aleksandru Vučiću, kako bi se opravdala teza o crnogorskom nacionalizmu i nastavio širiti narativ o dva nacionalizma, ili dva ekstremizma, o kome smo pisali prije par mjeseci. Osim toga, pojedince koji su navedeni kao članovi pomenutog pokreta, povezuje isključivo činjenica da su u vidu organizatora, učesnika ili govornika, prisustvovali nizu nenasilnih protesta usmjerenih protiv antidržavnih poteza crnogorskih vlasti, a među kojima je posljednji, pod nazivom “Ima nas” prije dvije sedmice organizovan ispred zgrade crnogorskog parlamenta.

Članovi nepostojećeg pokreta su, prema pisanju BIRN-ovih novinara, nekadašnji član Liberalnog saveza Crne Gore Predrag Peđa Vušurović, izvršni direktor NVO slobodnih građana Luča, borac za ljudska prava i dugogodišnji član savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković, Draško Martinović, član navijačke grupe Ultra Crna Gora i Tanja Knežević Perišić, liderka Patriotsko komitskog saveza, koji se, pored nevladine organizacije Luča često isticao kao organizator mirnih građanskih protesta.

Budući da smo pojasnili da navedene pojedince ne povezuje ni formalno, niti neformalno članstvo u bilo kakvoj, a kamoli ekstremističkoj organizaciji ili grupi, očito da ih kredibilni izvori i dobro provjereni podaci nijesu mogli svrstati u nekakve ultradesničarske pokrete i baš njih označiti ekstremistima. Druga ultra desničarska organizacija navedena na mapi su Bogougodnice, neformalna grupa čije su osnivačice feministkinje koje kroz performanse i satirične nastupe izražavaju protivljenje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i širenju njenog pogubnog uticaja u Crnoj Gori.

Paradoksalno, Bogougodnice su svrstane u grupe koje karakteriše vjerski ekstremizam i fundamentalizam. Imajući u vidu gore pomenutu činjenicu da se članice ove organizacije snažno protive djelovanja Srpske pravoslavne crkve, koja je prepoznata po izrazitom vjerskom ekstremizmu, jasno je da za njih ovo obilježje ne može važiti. Kao članice Bogougodnica navedene su građanske aktivistkinje Maja Miličković i Tijana Lopičić, te dvije novinarke Pobjede, Kaćuša Krsmanović i Tanja Pavićević.

Sagledavanjem navedenih informacija, lako je zaključiti da je kredibilna i međunarodno priznata mreža kakva je BIRN, iz nepoznatih razloga pribjegla neprimjerenom targetiranju građanskih aktivista i medijskih radnika. Lijevo orijentisani borci za građansku, multietničku i antifašističku Crnu Goru, stavljeni su u istu ravan sa krajnjim desničarima, zagovornicima imperijalizma, vjerskog ekstremizma, koji slavodobitno veličaju ratne zločince, otvoreno promovišući najgore oblike fašizma i šovinizma.

Građanski protesti na koje se istraživači pozivaju bili su nenasilni i otvoreni za pripadnike svih vjera i nacija, bez razlike, što znači da njihovi organizatori nijesu zagovarali nikakvu supremaciju crnogorske nacije, pozivali na segregaciju stanovništva, baštinili rasizam, niti su težili ustavnom puču i nasilnim promjenama vlasti, kao što čine ekstremisti i podržavaoci desnih ideologija, pretežno fašizma i nacizma.

Protesti su izraz borbe za očuvanje ustavnog poretka države Crne Gore. Nasuprot tome, članovi pravoslavnih bratstava su, na primjer, prilikom izazivanja nereda 13. jula u Nikšiću, ponosno pjevali o lelekanju Turaka. Očito da su, ovim istraživanjem svi građani kojima pjevanje o lelekanju Turaka u sekularnoj državi, u 21. vijeku nije normalnost, svrstani u isti koš sa onima koji ovakve pjesme nazivaju tradicionalnim. Još jedan važan podatak koji su fact checkeri namjerno ili nenamjerno previdjeli je da je osam policijskih službenika krivično odgovorno zbog nezakonite i prekomjerne upotrebe sredstava prinude i hemijskih sredstava tokom protesta zbog ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, što znači da tvrdnje o izazivanju sukoba sa policijom od strane demonstranata ne mogu biti tačne.

Nakon burnih reakcija većeg dijela crnogorske javnosti izvršni direktor BIRN BiH Denis Džidić je u razgovoru za portal Standard kazao da će uskoro izvršiti nezavisnu procjenu validnosti navedenih podataka te da će se u slučaju utvrđenih grešaka javno izviniti. Džidić je dodao da je njegov tim odgovoran isključivo za podatke koji se odnose na BiH dok su se prikupljanjem ostatka podataka bavili istraživači i regionalni urednici.

Naveo je da nije upoznat sa djelovanjem organizacija u Crnoj Gori i da očekuje da će se odmah nakon završene konferencije regionalno uvezati kako bi prodiskutovali o detaljima izvještaja. Dvoje od troje saradnika iz Crne Gore su se u izjavi datoj Pobjedi kratko ogradili od autorstva.

Da se malo dublje zagrebalo ispod površine, uz korišćenje adekvatnijih istraživačkih metoda, mogli su se prepoznati jasni elementi desne ideologije i ekstremizma u djelovanju određenih partija, pokreta ili saveza koji su dio crnogorskog političkog i društvenog spektra, čime bi slika bila mnogo realnija i potpunija. Biće zanimljivo vidjeti da li će i na koji način biti data pojašnjenja vezana za metodologiju, istraživačke parametre i izvore podataka.

Čak i da istraživači uspiju objasniti eventualne nacionalističke elemente u djelovanju i istupima pojedinaca, o ekstremizmu i vjerskom fundamentalizmu ne može biti ni riječi, niti valjanog objašnjenja. Zabrinjava činjenica da će, umjesto relevantnog istraživačkog alata zasnovanog na temeljno i nedvosmisleno utvrđenim činjenicama, ovaj izvještaj poslužiti kao sredstvo za nastavak širenja opasnih narativa, a koje će dominantno koristiti ovdašnji i regionalni propagandisti bliski Beogradu i Moskvi.

Istraživačka mreža koja uživa međunarodni ugled i podršku Evropske Unije i brojnih ambasada, dozvolila je sebi potpadanje pod uticaj krajnje nedobronamjernih pojedinaca, koji su malicioznim tvrdnjama nacrtali još jednu u nizu meta na račun istaknutih aktivista i medijskih radnika, a rasvjetljavanje ključnih uloga u ovoj opasnoj igri će se, neminovno desiti veoma skoro.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.