Institut za rat najavio velike probleme za Rusiju

Ruski napori za stvaranjem vojnih snaga u kombinaciji sa zapadnim sankcijama imaju dugoročne štetne učinke na rusko gospodarstvo, piše u svojoj novoj dnevnoj analizi Institut za proučavanje rata (ISW), dodajući kako je upravo to i ranije prognozirao.

ISW napominje kako su financijski stručnjaci Reutersu da će se Kremlj suočiti s proračunskim deficitom koji će “isprazniti rezerve Moskve na najnižu razinu u niz godina” zbog predviđenog smanjenja prihoda od energije, kao i zbog sankcija te troškova ruske mobilizacije.

ISW: Rusiji prijete veliki financijski problemi zbog isplata vojnicima

Jedan od financijskih eksperata predvidio je da bi isplate mobiliziranim Rusima, uključujući socijalne beneficije, mogle koštati Kremlj između 900 milijardi rubalja i tri bilijuna rubalja (između 14.6 i 32.3 milijarde dolara) u sljedećih šest mjeseci.

Ta brojka ne uključuje isplate drugim vojnicima kao što su BARS (rezervisti), dragovoljačkim bojnama i dugoročnu obvezu isplata vojnicima na ugovoru, dragovoljcima i nevojnim stručnjacima koji su se preselili na okupirane teritorije, kao i plaćenicima koji ratuju za Rusiju.

ISW je prethodno procijenio da jedan dragovoljački bataljun od 400 vojnika košta Rusiju najmanje 1.2 milijuna dolara mjesečno isključujući bonuse za novačenje i posebna plaćanja za vojna postignuća.

Kremlj se i dalje uvelike oslanja na financijsko poticanje Rusa da se bore u Ukrajini, što će vjerojatno nastaviti opterećivati ​​rusko gospodarstvo desetljećima, piše Institut za proučavanje rata, prenosi Index.

Ruski dužnosnici obećavali su plaće dobrovoljcima i mobiliziranim muškarcima koje su više nego dvostruko veće od prosječne ruske civilne plaće prije i tijekom ruske invazije na Ukrajini. Kremlj je pokušavao preusmjeriti dio troškova za vojsku na ruske federalne subjekte, ali vjerojatno će uskoro morati više posegnuti u federalni proračun.

Kremlj se, napominje ISW, već suočava s izazovima u isporuci obećane naknade te izazovima koji povećavaju socijalne napetosti unutar ruskog društva.

Putinovi pozivi na konkurentnu rusku vojnu industriju odvojeni su od stvarnosti ruskog opskrbnog lanca i pitanja obrambene industrijske baze, piše Institut za proučavanje rata.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.