Srbe neugodno iznenadilo izlaganje Ruskog ambasadora o Kosovu u Vijeću sigurnosti UN-a

Nakon jučerašnje sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, na kojoj je skoro tri sata trajala rasprava o Kosovu,

Naime, predstavnik Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a i iskusni diplomata Vasilij Nebenzja zaboravio je, slučajno ili ne, u svom govoru o Kosovu iskoristiti termin koji koriste zemlje koje ne priznaju ovu državu, a radi se o terminu “takozvano.”

Kako se moglo čuti na snimku sjednice, sinoć je Kosovo za Vasilija Nebenzju bilo – Kosovo, bez uobičlajenih termina koje su ruski predstavnici do sada koristili poput “tzv. Kosovo”, “samoproglašeno Kosovo”, ili nekih drugih.

Nebenzja je u govoru koji je trajao 10 minuta, 20 puta spomenuo Kosovo, ali koristio je termine “pokrajina”, “prištinske vlasti”, “Kosovo”, “region”, što su mu, prema objavama na društvenim mrežama, Srbi strašno zamjerili.

Ipak, Nebenzja je ocijenio da je Kosovo i dalje glavno žarište tenzija na Balkanu, dok se, kako je rekao, ohrabruje atmosfera mržnje prema Srbima, a zapadne zemlje ponašaju kao da Rezolucija 1244 ne postoji.

Dodao je da Rusija podržava misiju UN na Kosovu i istakao da se Rusija zalaže za međusobno prihvatljivo rješenje za Beograd i Prištinu.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.