Putin ekspresno dobio odgovor iz SAD-a: Mobilizacija je znak slabosti, stojimo uz Ukrajinu

Povodom današnjeg obraćanja naciji ruskog predsjednika Vladimira Putina, u kojem je najavio parcijalnu moilizaciju i referendum u okupiranim ukrajinskim regijama, oglasili su se iz Amasade SAD-a u Ukrajini.

Ambasadorica SAD-a u Ukrajini Bridget Brink napisala je na službenom Twitter nalogu da je Putinovo današnje obraćanje “znak slabosti”.

“Lažni referendumi i mobilizacija znakovi su slabosti, ruskog neuspjeha. Sjedinjene Države nikada neće priznati rusko polaganje prava na aneksirani ukrajinski teritorij i nastavit ćemo stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno”.Predsjednik Rusije Vladimir Putin održao je dugo očekivani govor u kojem se osvrnuo na najavljene referendume na teritoriji Ukrajine i dalje korake Ruske Federacije u ovoj državi.

Između ostalog, ruski lider je najavio kako će se u Ruskoj Federaciji sprovesti djelimična mobilizacija.

“Govorim o djelimičnoj mobiliizaciji. Mobilisat ćemo one koji su u rezervi, koji imaju iskustvo u armiji i koji imaju iskustvo u borbama. Prije nego što budu poslani na front, proći će kroz obuku. Odluka je potpisana. Mobilizacija se organizuje od danas. Pozivam sve regije da nam pruže podršku u ovome. Želim poslati i poruku onima koji će biti mobilizirani. Bit će im garantovani isti uslovi kao i vojnicima koji su tu pod ugovorom”, rekao je Putin.

Nakon toga, osvrnuo se i na djelovanje Zapada.

“Zapad je prešao sve granice. Čujemo prijetnje protiv nas, naše zemlje. Govore da će im dati rakete dugog dometa kojima mogu gađati Krim i druge dijelove naše teritorije kao što su Kursk i Belgorod. Ne skrivaju više da Rusija mora biti uništena”, rekao je ruski lider.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.