Edi Rama zabrinut zbog ruskog utjecaja u RS-u: Potencijalna prijetnja za region

Premijer Albanije Edi Rama izrazio je zabrinutost zbog ruskog utjecaja u regionu, skrećući pažnju na negativni efekat koji ona ostvaruje u Republici Srpskoj.

Rama je u intervjuu za austrijski list Die Presse prokomentarisao rat u Ukrajini, ali istovremeno i kako se to sve oslikava na regiju Zapadnog Balkana i toga kako su pojedine zemlje orijentisane po tom pitanju.

Na temu rata u Ukrajini, Rama je rekao kako, generalno sukob Ukrajine i Rusije, održava potencijalnu prijetnju za region.

“To je potencijalna prijetnja našem regionu. Jer u djelovima Balkana, Rusija tradicionalno ima snažan utjecaj. To posebno važi za Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini”, rekao je Rama.

Srbija je i dalje jedini čvrsti saveznik Rusije u Evropi, osim Bjelorusije, a predsjednik Aleksandar Vučić odbija da slijedi sankcije EU. Za to vrijeme, dok se u Beogradu održavaju litije, kao znak protesta protiv održavanja EuroPride-a, viđamo ruske zastave i plakate sa likom Vladimira Putina.

On je dodao da je važno zadržati ovu potencijalnu prijetnju izvan Balkana, ali da više ne treba vršiti pritisak na Srbiju da uvede sankcije EU.

“Ovakve sankcije nisu moguće jer bez Rusije Srbija ne može da opstane. Štaviše, vlada i predsjednik Aleksandar Vučić ne bi politički preživjeli sankcije Rusiji. Srbija je već zauzela stav. Ne smijemo zaboraviti da je Beograd već tri puta glasao protiv Rusije u UN. Ovo je veliko iznenađenje”, dodao je Rama za Die Presse.

U međuvremenu, Vučić je u parlamentu poručio da nikada neće biti direktnog ili indirektnog priznanja Kosova, uprkos “histeriji međunarodne zajednice” zbog rata u Ukrajini.

Rusija je ostala nepokolebljiva u podršci “teritorijalnom integritetu” Srbije po pitanju Kosova, što je dovelo do zabrinutosti da bi to moglo dovesti do dalje destabilizacije u regionu. To je uprkos dugoročnom posredovanju EU između dvije zemlje u nadi da će doći do normalizacije odnosa.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.