Nacrtan kukasti križ na mostarskoj galeriji koju je otvorio izraelski biznismen Amir Gross Kabiri

Na nedavno otvorenoj mostarskoj galeriji The Hub of Fine Arts nacrtan je nacistički simbol, kukasti križ, a sve je prijavljeno policiji.

Kako su saopćili iz MUP-a HNK, policija je utvrdila da je na istočnoj strani zgrade galerije autolakom bijele boje nacrtan kukasti križ dimenzija 100×150 centimetara.Obavljeni su uviđaj i razgovor sa svjedocima događaja. Osim toga, izuzeti su snimci sa videonadzora galerije, kao i okolnih građevina.

Uposlenici galerije The Hub of Fine Arts su prefarbali kukasti križ. O svemu je obaviješteno tužilaštvo koje će provesti aktivnosti na otkrivanju izvršioca i motiva ovog čina, saopćili su iz MUP-a HNK.

Podsjećamo, spomenuta galerija je otvorena krajem maja, a u njoj su izložena umjetnička djela vrijedna čak 300 miliona KM. Riječ je o jednoj od najznačajnijih galerija na Balkanu. Otvorio ju je izraelski biznismen i predsjednik Jevrejske općine Mostar Amir Gross Kabiri.

Galerija je otvorena u prostorijama nekadašnje galerije Aluminij – kompanije na čijem čelu je upravo Kabiri. Između ostalog, u njoj su izložena djela francuskih, italijanskih i španskih slikara. Otvaranju galerije prisustvovali su predsjednik HDZ-a Dragan Čović i gradonačelnik Mostara Mario Kordić (HDZ).

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.