Biserko: Beograd i Moskva ostvarili pobjedu u urušavanju crnogorske države

Ovaj čin je pobjeda Beograda i Moskve jer i jedni i drugi rade na tome da se Crna Gora obesmisli i kao država i kao identitet – kaže u izjavi za Pobjedu predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko komentarišući potpisivanje tkz. temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije.

Biserko ističe da se patrijarhovo slijetanje MUP-ovim avionom, bez prisustva medija sem crkvenih, dešava iza leđa građana uprkos obećanju premijera da ništa neće biti rađeno tajno.

– Svi treba da se zamislimo kuda sve ovo vodi. To je pobjeda Beograda i Moskve jer i jedni i drugi rade na tome da se Crna Gora obesmisli i kao država i kao identitet. Ali mislim da se ni Crna Gora nije dovoljno dobro pripremila za ovaj trenutak, vjerujem da se trebalo suprotstaviti svemu ovome mnogo ranije. Svakako, zemlja ulazi u period tenzija koje su zapravo i bile osmišljene kako bi se usporio crnogorski put ka EU – kaže Biserko.

Književnik Milorad Popović je poručio da je potpisivanje tzv. temeljnog ugovora između patrijarha srpskog Porfirija i premijera Dritana Abazovića akt sramne kapitulacije kakav nije poznat u istoriji moderne crnogorske politike.

Popović smatra da je riječ o jednoj neiznuđenoj operaciji u kojoj je učestvovao prvi čovjek SPC koji je došao u Crnu Goru bez znanja, bez prijave kontrole leta, poput, kako kaže, nekog narko bosa i stavio potpis na dokument kojim, ne samo da se sakralna duhovna baština Crne Gore prepisuje na Crkvu Srbije, dakle na državu Srbije, nego i ukupna crnogorska istorija od 1219. godine.

– Način na koji je rađena cijela operacija i čitav kontekst koji je prati od avgusta prošle godine, od toga da se sistematski u svim domenima radi na uništavanju crnogorske nacije koja je kičma crnogorskog društva i građanske prozapadne opcije, kadriranja u ključnim segmentima države do toga da se građanski aktivisti, kulturni djelatnici, svi oni koji zagovaraju građansku i suverenu Crnu Goru progone na razne načine – rekao je Popović za Antenu M.

Predsjednik Savjeta Građanske inicijative „21. maj“ Miodrag Živković kaže da je potpisivanje ugovora bilo očekivano i da su samo naivni mogli misliti da se neće desiti ovaj čin, kako navodi, izdaje nacionalnih interesa.

I programski koordinator Građanske inicijative „21. maj“ Rade Bojović poručio je da potpisivanje ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Podgorici neće ostati nekažnjeno.

– Zakulisno, mizerno i skandalozno potpisivanje ništavog ugovora sa SPC neće ostati nekažnjeno. Premijer i ministar pravde u dogledno vrijeme suočiće se sa zakonom – naveo je Bojović.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.