Oglasilo se Predstavništvo TRT-a u BiH: Prihod iz budžeta je iz Glavne direkcije Ankara

Nakon što je Akta.ba objavila vijest da je više od devet i po hiljada udruženja u Federaciji BiH, povuklo iz raznih budžeta 113,6 miliona KM, najviše pažnje medija i javnosti je privukla informacija da je Predstavništvo turske televizije u Sarajevu – Turkiye Radyo Televizyon Kurumu TRT Sarajevo, samo prošle godine dobilo iz budžeta 909.626 KM.

Prema pisanju portala Akta.ba, navedena analiza je pravljena na osnovu podataka Finansijsko-informatičke agencije FIA Sarajevo.

Lejla Karović, advokat Predstavništva TRT-a, obratila se medijima sa Zahtjevom za ispravku izražavanja i pojasnila iz kojeg budžeta su zapravo sredstva. Kako navodi, radi se o grešci i pogrešnom navodu u izvještaju FIA-e. Karović ističe da TRT nema status pravnog lica i kao takvo nije moglo aplicirati za bilo kakva sredstva, te nije moglo zaključiti ugovor sa bilo kim, a pogotovo ne zaprimiti sredstva.

– Za sve navedeno je zadužen isključivo osnivač Predstavništva, tako da je kojim slučajem ova sredstva dobio, to je mogao samo osnivač dobiti (Glavna direkcija Ankara), a nakon toga bi ista morala biti uplaćena osnivaču. Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska – Predstavništvo TRT u BiH se finansira isključivo iz sredstava osnivača koja im se doznačavaju iz budžeta Glavne direkcije Ankara. Ovi podaci su dostavljeni FIA-i i navedeno je da je u 2021. godini iznos od 909.626 KM uplaćen na račun Predstavništva TRT u BiH, ali iz budžeta Glavne direkcije Ankara. O navedenom postoje izvodi iz banke gdje se vidi da je Predstavništvu uplaćivan novac iz Glavne Direkcije iz Ankare i iz tog novca su plaćeni svi troškovi postojanja Predstavništva u BiH – ističe Karović.

Kako je jučer pojašnjeno iz FIA-e kod udruženja na bilansu uspjeha postoji AOP 132 u kome računovođe upisuju iznos prihoda iz budžeta.

– Na obrascima finansijskih izvještaja ne postoji informacija iz kojeg budžeta je uplaćen iznos – pojašnjeno je iz FIA.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.