Podžić: BiH dobila isti status koje imaju NATO članice ugrožene ruskom agresijom na Ukrajinu

“Bosna i Hercegovina dobila je isti status koji imaju države članice NATO ugrožene agresijom Rusije na Ukrajinu.

Saveznici su jednoglasni u podršci BiH i to sam vidio i sinoć tokom radne večere s kolegama ministrima odbrane. Ona je bila posvećena zapadnom Balkanu, ali se pretvorila u večeru o BiH. Od 30 prisutnih, 25 ministara odbrane NATO-a govorilo je o BiH i iskazali jednoglasnu podršku našoj zemlji”, rekao je na posebnom brifingu za novinare ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić.

On je prisustvovao samitu NATO u Madridu predstavljajući našu zemlju.

Istakao je i da je dobio garancije da će NATO djelovati ukoliko krajem godine mandat EUFOR-a ne bude produžen zbog eventualnog ruskog veta u Vijeću sigurnosti.

“Dobio sam čvrsta uvjeravanja da saveznici spremaju adekvatan odgovor na takav scenario.

To je njihova obaveza i po Dejtonskom sporazumu”, istakao je Podžić.

Hrvatski novinari pitali su bh. ministra odbrane da odgovori na tvrdnje predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da je BiH nestabilna država, te da predstavlja sigurnosnu prijetnju po Hrvatsku.

“Milanović je doživio fijasko!

Mislim da su njegovi istupi neodmjereni i nepotrebni. Ne slažem se s onim što on govori, a ne slaže se ni moj kolega iz Republike Hrvatske. S vašom zemljom imamo dugu granicu i nastojimo održati bliske prijateljske odnose. Miješanja koja vidimo su nepotrebna i kontraproduktivna po Hrvatsku i očito je da Milanović sada nastoji liječiti neke svoje frustracije.

Neumjesno je bilo ulazak Švedske i Finske vezati za izborni zakon i to se predsjedniku Hrvatske vratilo kao bumerang. A bilo je sasvim nepotrebno”, ocijenio je Podžić.

On je najavio i da će Bundestag naredne sedmice glasati o slanju 50 vojnika Njemačke u BiH, u sastav EUFOR-a, a pozdravio je i najavu Borisa Johnsona, premijera Velike Britanije, da će i oni poslati svoje vojnike u BiH.

“Velika Britanija jedan je od naših najbližih saveznika. S Njemačkom imamo duboke prijateljske odnose. Vojnici obiju država su dobrodošli u BiH”, poručio je.

Podžić je istakao i da svi strateški dokumenti Bosne i Hercegovine kažu da naša država teži punopravnom članstvu.

“Ništa od toga nije promijenjeno. Zahtjevi koje čujemo iz nekih struktura entiteta Rs rješavat ćemo dijalogom”, poručio je ministar odbrane BiH.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.