– Prijedlog budžeta nije dobar. Jedino što je lošije od ovakvog budžeta je nemati budžet nikako i nemati povećanja plata za one kojima su niske – govori Izetbegović u obraćanju medijia.

Što se tiče onih sa visokim platama, Izetbegović navodi da je odnos SDA prema tome poznat.

– Ja nikada nisam primio visoku platu. Nisam to sebi dozvolio, kao ni većina ljudi iz SDA – tvrdi on.

Na nastavku sjednice Doma naroda PSBiH, navodi on, ići će se sa zaključkom poput onih od delegata Denisa Bećirovića i Zlatka Miletića da se rast plata zvaničnika zaustavi u startu.

– Njihovi zahtjevi nisu prošli, vjerovatno neće ni SDA zaključak. Ići ćemo sa prijedlogom hitne sjednice na kojoj će biti izmijenjen zakon o plaćama, odnosno koeficijent. Onda ćemo vidjeti ko je zaista za to da se smanje visoke plate – zaključuje lider SDA.

Na upit reporterke N1 Tine Jelin – Dizdar zašto se o takvim zakonskim rješenjima nije ranije mislilo i na njima radilo, Izetbegović ponavlja da “nikada takvu platu nije primio”.

– Ne mogu ja natjerati druge da usvoje zaključke. Ali mogu nagovoriti ljude u SDA da to urade. Mi nikada nismo primali ovakve plate i neću reći koliko smo izdvajali. Ne biste mi vjerovali – govori novinarima.

Na kraju je dodao kako će biti predložen za kandidata za člana Predsjedništva BiH, te da će to prihvatiti.

– Uvijek sam prihvatao ono što od mene traži moja stranka – rekao je Izetbegović