Rusija kroz „vojno-patriotske“ kampove za djecu, koje organizuju ruske ili proruske organizacije u Srbiji, širi malignu ratnu propagandu na Balkanu

Dok predstavnici zapadnih zemalja pozivaju Srbiju da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske Unije i da uvede sankcije Moskvi, Rusija kroz mnoga udruženja, organizacije, kulturne i sportske manifestacije i omladinske kampove jača“meku moć” i obezbjeđuje opstanak uticaja u Srbiji baziranog isključivo na imaginarnoj slici Rusije, kao bratskog naroda  i čuvara ineteresa Srbije. Rusija, kao imperijalna sila, svjesna je da se „meka moć“ najbrže ostvaruje preko mladih narašataja, pa se sve više okreće omaladini školskog uzrasta jer na taj način dugoročno investira u ostvarenje svojih proklamovanih interesa kako bi obezbijedila opstanak uticajakroz zablude i emocije, što je mnogo jeftinije nego upotrebomvojnih snaga.

Nedavno je Radio Slobodna Evropa (RSE) objavila vijest da je sredinom maja, ove godine, u Kruševcu u Srbiji održan djiji kamp, sa postavljenim šatorima i istaknutim zastvama Rusije i Srbije. Na internet mreži proruskog kanala Telegram navedeno je da se radi  “o vojno-patriotskim igrama”. Vojno-patriotsko obrazovanje mladih u Rusiji se odvija i pod sponzorstvom Vlade od 2006, zbog čega je 2014. godine reagovao Komitet Ujedinjenih nacija za prava djeteta u Ženevi. Taj Komitet je osudio takvu vrstu obrazovanja i pozvao vlasti Rusije da zabrane vojnu obuku za djecu mlađu od osam godina.

Ovo nije prvi put da se u Srbiji, u koordinaciji sa Rusijom, organizuju dečiji kampovi, a neki od njih, za koje je javnost saznala, ranije su bili zabranjivani, poput kampa na Zlatiboru 2018. godine. Omladinsko-patriotski kamp na Zlatiboru je organizovalo Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije (UOSYU) iz Srbije uz podršku ruske desničarske organizacije E.N.O.T. Corp. Kamp je pod pritiskom javnosti zatvoren po nalogu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića zbog “moguće zloupotrebe djece i uznemirenja javnosti”, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kamp nazvao “paravojnim”.

Pomenuti kruševački kamp, za razliku od onog zlatiborskog nije medijski promovisan. Kamp je organizovan u lokalnom kruševačkom gradskom parku, a organizatori su naveli, da on prestavlja “štab i poljsku bolnicu oslobodioca u Drugom svetskom ratu”. Djeca školskog uzrasta iz Kruševca i mjesta u blizini, imali su zadatak da “pomognu jugoslovenskom partizanskom odredu i vojnicima (ruske) Crvene armije u rešavanju taktičkih zadataka i pružanju ljekarske pomoći ranjenim vojnicima”. U kampu su bili prisutni i ljudi koji sunosili majice sa simbolom Z, koji označava podršku invaziji na Ukrajinu.

Glavni organizator događaja je Udruženja ratnih veterana “Bojevo bratstvo Kruševac”. Riječ je o manje poznatom udruženju. Organizatori su u objavi na Fejsbuk nalogu naveli da su događaj pomogli Srpsko-ruski humanitarni centar, Ambasada Rusije u Beogradu, lokalna vlast Kruševca i Svesrpski savez veterana “Bojevo bratstvo” koja također nije među zastupljenijima u javnosti. Svesrpski savez veterana “Bojevo bratstvo” ima sjedište u Trsteniku a na zvaničnoj web stranici navodi se da je riječ o savezu boračkih i patriotskih organizacija i da je udruženje član međunarodne boračke organizacije “Bojevo bratstvo” sa sjedištem u Moskvi. Te dvije organizacije su potpisale i sporazum u aprilu 2017.godine koji, između ostalo, podrazumijeva “rad na sprovođenju zajedničkih aktivnosti na patriotskom obrazovanju mladih”.

Na početnoj stranici organizacije stoji fotografija na kojoj se vide amblemi ruske policije i srpske Žandarmerije sa istaknutim zastavama Srbije i Rusije. Na web stranici nisu navedeni podaci o tome kako se finansira rad udruženja.Predsjednik Udruženja ratnih veterana “Bojevo bratstvo Kruševac” je Dragan Jakovljević bivši oficir Žandarmerije.

Udruženje ostvaruje kontakte sa ambasadom Rusije, Srpsko-ruskim humanitarnim centrom i zvaničnicima Kremlja i ruske službe bezbjednosti (FSB). Predsjednik udruženja Slavoljub Ljubisavljević je bio u kontaktu sa Georgijem Klebanom, pripadnikom Ruske vojno obaveštajne službe (GRU) koji je u Srbiji bio umiješan u špijunsku aferu 2019. godine. Ljubisavljević na svomFejsbuk nalogu ima više objavljenih fotografija sa Klebanom.Kleban je bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu od 2016.g. do 2019. godine. On je glavni akter afere iz novembra 2019.g. kada se na internetu pojavio snimak na kom se vidi kako daje novac jednom penzionisanom pripadniku Vojske Srbije u kafiću u Zemunu.Autentičnost snimka potvrdila je Bezbednosno-informativna agencija (BIA), a da je u pitanju Kleban medijima je potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Organizacije koje organizuju kampove koriste desničarske stavove kod mladih da ih pozovu na obuku. Ako je neki od polaznika, tada kao dijete, nakon ovakvih kampova kao punoljetan, otišao u Rusiju, to govori o tome da je on definitivno ‘pogođena’ meta ovakvih paramilitarnih udruženja. Ovakvi primjeri obučavanja predstavljaju jednu formu “radikalizacije” koje se rade jer ovakve organizacije samo idealom patriotskih osjećanja, naprimjer ‘Majke Rusije’, žele regrutovati dovoljan broj dobrovoljaca. Jedan broj njih, kroz paramilitarnu obuku kojuvode ova veteranska udruženja, zadojeni ideologijom o vojnim pobjedama i uspjesima Rusije, će postati dobro obučeni vojnici,koji će biti prvenstveno plaćenici, ali u većini oni plaćenici koji se zovu ‘psi rata’”. Trenig kampove za djecu koje su do sada organizovale ruske ili proruske organizacije u Rusiji, na Balkanu i u nekoliko zemalja Evrope, poput Latvije, Bjelorusije i Bugarske,među prvima je počeo organizovati bivši ruski dobrovoljac u Višegradu Aleksandar Kravčenko putem svojih organizacija “Stjag” i Kosovski front još 2008. godine, uz saradnju s Patriotskim frontom, udruženjem veterana iz Srbije. Na ovakvim kampovima su učestvovala i djeca iz entiteta Republika Srpska.Uz stvarnu vojnu obuku viši cilj kampova je borba za tinejdžere kojima u kampovima treba nametnuti „patriotsko-nacionalneideje (veličanje ratnih zločinaca, negiranje genocida, šovinizam isl.) koje su puno opasnije od oružja.

Saradnju ruskih i srpskih „patriotsko-veteranskih“ udruženja i njihov rad na militarizaciji i zloupotrebi djece treba posmatrati u kontekstu aktuelnog rata u Ukrajini i širenja povjerenja i projekciju uticaja odnosno ‘meke moći’ u mirnodopskom vremenu. U ratnim vremenima takav rad predstavlja malignu ratnu propagandu koja ima za cilj ostvarenje proklamovanih vojnih ciljeva uz diversifikaciju sukoba, a na Balkanu destabilizaciju regiona sa dugotrajnim zamrznutim konfliktom kojeg Kremlj pokušava održavati hraneći srpski nacionalizme nadom u istorijski revanš sa susjedima.

I pored svih pritisaka sa Zapada, Beograd i Moskva nastavljaju da održavaju dobre odnose. Srbija je još uvjek jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu, iako teži članstvu u EU. Zvanični Beograd pridružio se osudi invazije, ali odbija da uvede sankcije Rusiji zbog, kako su više navrata isticali srpski zvaničnici “zaštite vitalnih interesa zemlje”.

Još jednom se pokazala i da Srpsko-ruski humanitarni centar,koji je otvoren 2012. godine, u blizini aerodroma u Nišu, ima drugu namjenu od one koja je zvanično objavljena. Od samog osnivanja, zapadne zemlje, prije svih SAD, smatraju da se ne radi ni o kakvom humanitarnom centru već da je riječ o pokušaju uspostavljanju ruske vojne baze i obavještajnog punkta. Rusija već godinama traži da se ruskom osoblju zaposlenom u Centru dodijeli diplomatski status. Vlasti u Srbiji za sada takav status ovom Centru nisu odobrili.

Vučićevo eventualno okretanje prema Zapadu Rusija neće mirno posmatrati. Ruski uticaj u Srbiji je građen godinama čemu je mnogo pomogao i sam Vučić. Moskva želi iskoristiti prorusko raspoloženje u Srbiji za ostvarivanje svojih ciljeva čemu se Vučić pod pritiskom Zapada nastoji oduprijeti. Vučić je i zlatiborskikamp okarakterisao kao paravojni, a ako nije bio upoznat sa ovim (navodno BIA nije znala), kako se tvrdi, onda je u pitanju nešto što bi trebalo da zabrine Vučića jer je već nekoliko puta dobivao opomene i upozorenja od ruskih obavještajno-sigurnosnih službi, čija je sve intezivnija nelegalna djelatnost na području Srbije jasan signal Vučiću da mu Rusija ne vjeruje.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.