Zlokobno Putinovo obraćanje nakon kojeg je sve jasno: Ukrajina je samo početak, uslijedit će još invazija

Sumnje da se Vladimir Putin ne namjerava zaustaviti na Ukrajini u svojim nastojanjima da proširi ruski teritorij stvorile su pozadinu za rat otkako je naredio svojim snagama da pređu granicu u februaru.

Televizijski komentari koje je ruski predsjednik dao u jučerašnjem obraćanju samo će potaknuti takve strahove.

“Petar Veliki je vodio Veliki sjeverni rat 21 godinu. Čini se da je ratovao sa Švedskom, nešto im je uzeo. Nije im uzeo ništa, vratio je (što je bilo rusko)”, rekao je nakon posjete izložbi posvećenoj caru.

Kad je Peter osnovao novi glavni grad, “nijedna evropska država nije ga priznala kao Rusiju. Svi su ga priznali kao dio Švedske”, rekao je Putin.

“Šta je (Peter) radio? Uzimao natrag i pojačavao. To je učinio.

Zatim je uporedio Petrov pohod sa situacijom u kojoj se Rusija danas nalazi.

“Očigledno je i na nama palo vratiti (ono što je rusko) i ojačati (državu). A ako pođemo od činjenice da su te temeljne vrijednosti temelj našeg postojanja, sigurno ćemo uspjeti riješiti zadaće koje imamo.”

I u svojim možda najzlokobnijim riječima na tom događaju, činilo se da je Putin ostavio otvorena vrata za daljnje rusko teritorijalno širenje.

“Nemoguće je – razumijete? – nemoguće je izgraditi ogradu oko zemlje kao što je Rusija. I ne namjeravamo graditi tu ogradu”, rekao je.

Putin, sada u svojoj 23. godini na vlasti, u više je navrata pokušavao opravdati rusko djelovanje u Ukrajini, gdje su njegove snage opustošile gradove, ubile hiljade i natjerale milione ljudi u bijeg, izlažući pogled na historiju uz tvrdnju da Ukrajina nema stvaran nacionalni identitet ili tradiciju državnosti.

Petar Veliki, autokratski modernizator kojemu se dive i liberalni i konzervativni Rusi, vladao je 43 godine i dao svoje ime novoj prijestolnici, Sankt Peterburgu – Putinovom rodnom gradu – koji je naredio sagraditi na zemlji koju je osvojio od Švedske.

Bio je to projekt koji je koštao života desetke hiljada kmetova, regrutovanih kao prisilnih radnika da grade Petrov “prozor u Evropu” u močvarama obale Baltičkog mora.

Prije Putinova posjeta izložbi, državna televizija emitirala je dokumentarac u kojem se veliča Petar Veliki kao čvrst vojskovođa, koji je moderniziranom vojskom i mornaricom koju je izgradio uvelike proširio ruski teritorij na račun Švedske i Osmanskog Carstva.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.