Zaharova se oglasila o zabrani preleta Lavrovu: Egoistični ste!

Zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile su nebo za avion ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, zatvorivši tako još jedan kanal komunikacije, rekla je glasnogovornica tog ministarstva Marija Zaharova, ističući da Moskva nije ta koja pravi novu “željeznu zavjesu”, već da je Europa ta koja ograđuje Rusiju.

Zaharova je za talijanski televizijski kanal “La7” rekla da su zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile kanal veze, ne dopustivši prelet avionu Sergeja Lavrova, koji se spremao za posjet Srbiji.

“Ruska delegacija je trebala stići u Beograd radi razgovora. Zemlje članice Europske unije i NATO-a zatvorile su zračni prostor, zatvorile su još jedan kanal za komunikaciju”, rekla je ona i naglasila da Rusija ne namjerava dizati “željeznu zavjesu”, ali da to čini Europska unija, prenosi Sputnjik.

“Željezne zavjese neće biti, u krajnjoj mjeri, s naše strane, ne morate se brinuti. EU je ta koja zavjesom ograđuje Rusiju. Vaše greške su u tome što ste previše egoistični, što mislite da ste u centru svijeta, da pored vas na svijetu nema drugih naroda. Nemate moralno pravo da nekoga učite nečemu”, rekla je Zaharova.

Agencija Reuters je u nedelju navečer javila, pozivajući se na Interfaks, da je posjet Lavrova Srbiji otkazan pošto su zemlje u okolini Srbije zatvorile svoj zračni prostor za njegov avion.

Izvor u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova potvrdio je pisanje srpskih medija u kome se navodi da su Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora zatvorile svoj zračni i prostor za avion koji je trebao prevesti Lavrova u Beograd.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se danas u 10 sati s veleposlanikom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom, a najavljeno je i da će u 19:30 gostovati na RTS i govoriti o ovom slučaju.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.