Milanović: Od HNS-a i Čovića očekujem da jasno kažu da li podržavaju moj stav ili ne

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao je danas svečanoj sjednici Gradskog vijeća Slavonskog Broda nakon koje je ponovno iskoristio priliku da govori o političkoj situaciji u BiH.

On je naglasio kako potpuno ostaje pri stavu kada je riječ o zaštiti prava Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“Štitit ćemo ih, ali ovaj put ne oružjem. Tokom devedesetih, predsjednik Tuđman, ali i drugi zvaničnici bili su preplašeni i opterećeni tim kakve bi sankcije Hrvatska mogla dobiti zbog BiH. Danas, šta Hrvatskoj prijeti da se muški zauzme za Hrvate u BiH? Da li će nas gledati kao ‘krkane’ s Balkana u Briselu? Mi to nismo, a i da jesmo pa šta. Sada u pomoć Sarajevu iz Brisela dolazi Charles Michel. To je Plenković uspio isposlovati za Hrvate u BiH. Svaka čast, olimpijska medalja”, rekao je Milanović.

Poručio je kako mu je važnija i zanoktica Hrvata u Bosni i Hercegovini nego cijela Finska i Švedska.

“Ipak, htio bih čuti poruku od predstavnika Hrvata u BiH, ne samo od Čovića nego i ostalih, vide li oni korist i određenu mogućnost u ovome što ja radim. Taj odgovor mora biti jasan – da ili ne. Da bih još neke stvari poduzimao, moraju jasno reći jesu li za ovo i da vidimo možemo li postoći zajedništvo od kojeg nikome neće ni trepavica otpasti. Ako ne čujem to iz HNS-a, onda ću se zamisliti”, mišljenja je Milanović.

Na kraju, osvrnuo se na ulazak Švedske i Finske u NATO te je naglasio kako je ovim državama na naplatu sada došla jedna dosta arogantna tutorska politika.

“Kada gurate nos u sve, ugroženo vam je oko. Turci su puno ‘grđi’ u zahtjevima i neće se zadovoljiti tek tako već hoće vidjeti sve na papiru. Ti ustupci koje Turska traži od Švedske ulaze u njihov intimni prostor. Šta su kuhali, to će i jesti. To su posljedice agresivne vanjske politike ovih država. Oni su srednja kategorija, a žele se takmičiti s teškašem”, poručio je predsjednik Hrvatske.

Na kraju, ponovo se osvrnuo na BiH te je poručio kako očekuje od Bakira Izetbegovića i Željka Komšića da zbog stavova Turske zauzmu stav da Erdogan radi za Ruse.

“Vidite kako je neodrživa pozicija Željka Komšića. Super sarađuju s Ankarom, a Ankara sada radi isto što i ja. Ipak, oni direktno udaraju na Fince, ja ne”, zaključio je Milanović.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.