Sidran: Jasmila, broj ubijene djece je varijabla

Akademik i književnik Abdulah Sidran reagovao je na izjavu režiserke Jasmile Žbanić u kojoj je podržala psihologa Srđana Puhalu koji je nedavno “ponudio nagradu” za onoga ko mu dostavi spisak ubijene djece.

Sidran je poručio da je broj ubijene djece varijabla, te da možda se nikad i neće egzaktno ustanoviti.

“Ali je konstanta da na optuženičku klupu nije sjeo ni jedan jedini od stotina snajperista Vojske RS koji su tu djecu tri i po godine sistematično i sadistički ubijali. Šta je onda u tome istinski problem”, upitao je Sidran.

Podsjetimo, proslavljena bh. rediteljica na svom je Facebook profilu postavila pitanje koje se tiče broja ubijene djece Sarajeva i dokumentacije o ubijenim mališanima, te podržala analitičara Srđana Puhala koji je nedavno “ponudio nagradu” za onoga ko mu dostavi spisak ubijene djece.

Ja neću nuditi pare kao Srđan Puhalo jer smatram da (kroz poreze) sasvim dovoljno plaćamo institucije da rade na utvrđivanju činjenica ( za to svaki mjesec dobijaju platu i do sada su imali priliku objaviti svako ime ubijenog ljudskog bića, datum, okolnosti i mjesto gdje je osoba ubijena i sahranjena ili se vodi kao nestala)”, rekla je između ostalog Žbanić.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., za N1 je jučer kazao da njega i ostale roditelje bole izjave pojedinaca koji, kako ističe, daju degutantne izjave o broju ubijene djece tokom opsade Sarajeva.

Grabovica za N1 objašnjava da je podatak o 1601 ubijenom djetetu tokom opsade Sarajeva utvrdio tadašnji Zavod zdravstvene zaštite Bosne i Hercegovine i da sada pojedinci koji smatraju da je taj broj manji ili nije tačan zapravo roditeljima stavljaju sol na ranu.

“Daju komentare oni koji nisu relevantni, nijihove izjave nisu primjerene i degutantne. Oni nemaju empatiju prema ubijenoj djeci, i nikada nisu digli glas protiv nekažnjavanja niti došli položiti cvijeće i odali počast ubijenoj djeci”, navodi Grabovica.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.