Izetbegović: Drska je izjava Kalabuhova da BiH ne bi trebala u EU

Flagrantnim i drskim miješanjem u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine nazvao je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavu ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova da BiH ne bi trebala ući u Evropsku uniju.

Izetbegović je to izjavio odgovarajući na pitanje u intervjuu za Nacional, u kojem je analizirao i političku situaciju u BiH, a naročito krizu povjerenja Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH izazvanu neuspjehom pregovora o promjeni izbornog zakona BiH.

Kalabuhov je u autorskom tekstu za banjalučki Glas Srpske, 7. maja sugerirao kako bi građani BiH “trebali dobro razmisliti je li im potrebno članstvo u Evropskoj uniji”.

Izetbegović je Kalabuhovljevu izjavu nazvao “flagrantnim miješanjem u unutrašnje stvari BiH”.

– BiH se opredijelila za članstvo u EU-u i u NATO-u, i to konsenzusom u kojemu su sudjelovali i predstavnici Srba iz Republike Srpske. Konkretno, Dodikovi ljudi, iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). To su naše državne strategije, službeni dokumenti BiH, koje provodimo. Čak je i drsko da ambasador to komentira, a kamoli da negira ta naša opredjeljenja – kazao je predsjednik SDA.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.