Vučić hitno sazvao Vijeće sigurnosti: “Neće vam ovo proći, 23. juna će se dosta toga razjasniti”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se jučer navečer s sekretarom EU za proširenje Olivérom Várhelyijem, visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom i Miroslavom Lajčakom, posebnim predstavnikom EU za Beograd i Prištinu.

“Za nas je situacija vrlo složena i teška, sutra će biti još teže jer je večeras potvrđeno da će Kosovo podnijeti zahtjev za članstvo u Vijeću Evrope”, rekao je Vučić.

“To nam donosi dodatne turbulencije jer koriste ukrajinsku situaciju protiv Srbije i dobijaju puno više, govore da smo na strani Rusije, a predstavljaju se kao veliki borac protiv ruskog fašizma. Zakazat ćemo sjednicu Vijeća sigurnosti u sljedećih 36 sati i početi politički reagirati. Neće to ići tako lako kako su zamislili”, rekao je Vučić, prenosi Blic.

“Nije lako, ali nemamo kamo otići”

Vučić je naveo da Srbiju niko neće moći “razbiti ucjenama i pritiscima”. Dodao je da ima mnogo dvojbi i pitanja, kao i da se očekuje veliki summit koji će Francuzi organizirati 23. juna.

“Bit će vrlo zanimljivo. Što se nas tiče, situacija nije jednostavna, ali nemamo kamo, ne možemo izaći iz svoje kože. Moramo donositi racionalne odluke. Sve je na svijetu postalo apsolutna histerija i nije se dobro isticati. Naša zemlja nije velika, ali nadam se da ćemo uspjeti uvesti naš brod u mirne vode”, rekao je Vučić.

Zima dolazi i “neće biti dobro”

“Onda da sve probleme s kojima se susrećemo možemo riješiti u otvorenom razgovoru s našim evropskim partnerima, da možemo koliko god možemo inzistirati na razumijevanju pozicije Srbije. Mi Srbi se teško navikavamo na promjene, mi 1991./1992. nismo razumjeli značaj pada Berlinskog zida. Ni danas ne mislimo da je moguća velika kriza zimi. Neki ljudi će ostati gladni, suočit ćemo se s migracijama…”, rekao je.

Dodaje da je situacija “teška, složena i komplicirana”.

“Nemamo gdje drugo nego u Evropu”

Vučić je naglasio da je posao Srbije da provodi reforme, da radi na nezavisnosti pravosuđa, medijskim slobodama i mnogim drugim stvarima.

“Očekujem da će se 23. juna dosta toga razjasniti. Nemamo gdje drugo nego u Evropu”, kaže.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.