Nova šefica diplomatije Slovenije bit će prijateljica BiH Tanja Fajon

Mandatar za novu vladu Slovenije i predsjednik Pokreta Sloboda Robert Golob izjavio je kako su koalicioni partneri postigli dogovor te je objavio imena kandidata za ministre koji bi trebali činiti novu vladu.

Kako je ranije i najavljeno, vladajuću stranku će činiti tri stranke i to Pokret Sloboda, Socijaldemokrati te Ljevica, a Golob je izjavio kako su svi veoma zadovoljni koalicionim sporazumom.”Programski dio je u potpunosti usklađen i spreman je za koordinaciju na programskim odborima”, rekao je Golob.

Prema najavama mandatara, nova vlada u Sloveniji imat će ukupno 19 ministarstava i imat će ukupno tri potpredsjednika i to predsjednicu Socijaldemokrata Tanju Fajon, koordinatora Ljevice Luku Meseca te Danijela Bešiča iz Pokreta Sloboda.

Kada je riječ o kandidatima za ministre, na listi se našla upravo Tanja Fajon koja bi, nakon imenovanja nove vlade, trebala preuzeti funkciju ministrice vanjskih i evropskih poslova Slovenije.

Kandidat za ministra odbrane trebao bi biti Marjan Šarec, predsjednik stranke Lista Marjana Šareca, a koji je obavljao i funkciju premijera Slovenije u periodu od 2018. do 2020. godine.

Također, ministrica za infrastrukturu u sastavu nove vlade trebala bi biti bivša premijerka Alenka Bratušek.

“Slažemo se s kandidatima koje predlažu Ljevica i Socijaldemokrati i nećemo staviti veto na prijedloge kandidata. Ništa nije otvoreno što bi na bilo koji način moglo ugroziti vremenski okvir za formiranje vlade”, rekao je Golob.

Koordinator stranke Ljevica Luka Mesec izjavio je kako je zadovoljan pregovorima te je naglasio kako se raduje učešću u budućoj vladi.

“Fokus novog ministarstva koje bih mogao preuzeti je stanovanje, ekonomska demokratija i dugotrajna njega. Uz preuzimanje vođenja Ministarstva kulture te socijalna pitanja i porodicu, bavit ćemo se temama kojima smo se u Ljevici najviše i posvetili u posljednjih osam godina”, rekao je Mesec.

Predsjednica Socijaldemokrata Tanja Fajon naglasila je kako su pregovori bili teški te da su sve stranke naporno radile na postizanju dogovora.

“Današnjim napornim radom i postizanjem dogovora ispunjavama naša očekivanja i obaveze prema građanima da ovu vladu formiramo jako i čvrsto u rokovima koje smo postavili”, rekla je Fajon.

Uzevši u obzir činjenicu da će preuzeti Ministarstvo vanjskih poslova, Fajon se osvrnula i na ulazak Hrvatske u Schengen. Naglasila je kako ovo pitanje treba što prije obnoviti i postaviti jasna i transparentna pravila po kojima bi se moglo ući u Schengen.

Također, Fajon je naglasila kako se zalaže za što brži ulazak Hrvatske u Schengen, ali je naglasila da je provedba arbitražne presude jedno od navedenih pravila koje se treba ispoštovati prije ulaska.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.