Finska potvrdila: Želimo u NATO

Finska je potvrdila da se želi priključiti NATO-u.

Predsjednik Sauli Niinisto rekao je da se Finska, koja dijeli problematičnu prošlost i granicu dugu 1300 kilometara s Rusijom, mora prijaviti za članstvo u NATO-u, i to “bez odgode”.

U zajedničkoj izjavi s premijerkom Sannom Marin stoji:

”Tokom ovog proljeća održana je važna rasprava o mogućem članstvu Finske u NATO-u. Bilo je potrebno vrijeme da se parlament i cijelo društvo izjasne o tome. Bilo je potrebno vrijeme za bliske međunarodne kontakte s NATO-om i njegovim zemljama članicama, kao i sa Švedskom. Htjeli smo raspravi dati potreban prostor. Sada kada je trenutak donošenja odluka blizu, iznosimo ravnopravne stavove, također za informaciju zastupničkim grupama i strankama.

Članstvo u NATO-u ojačalo bi sigurnost Finske. Kao članica NATO-a, Finska bi ojačala cijeli odbrambeni savez. Finska mora bez odgode podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u. Nadamo se da će koraci koji su još potrebni za donošenje ove odluke biti poduzeti brzo u sljedećih nekoliko dana”, stoji u saopštenju koje potpisuju finski predsjednik i premijer.

Otkako je Rusija anektirala Krim 2014. godine, Finska je pojačala saradnju s NATO-om. No dosad nije zatražila primanje u članstvo kako bi zadržala dobre odnose sa svojim istočnim susjedom.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.