Ukrajinska analitičarka: Rusija će iz sve snage, kroz RS, poljuljati situaciju u Bosni. U to sam sigurna

Analitičarka ukrajinske Fondacije „Come Back Alive“ (,,Vrati se živ“) Marija Kučerenko ocijenila je za Pobjedu da će Crna Gora sigurno biti meta Rusije zbog procesa koji se dešavaju u državi, kao i da mogu, kroz organizacije koje kontrolišu na Balkanu, početi da izazivaju provokacije pokušavajući da destabilizuju zemlju.

Rusija je na Balkanu, kazala je, uvijek dolazila veoma lukavo – koristila je protivrječnosti koje postoje u društvu ove ili one države, igrala na njih i na taj način unosila dodatni haos izazivajući međuetničke i međuvjerske sukobe.

POBJEDA: Na Zapadnom Balkanu postoje potencijalna žarišta i države koje Putin targetira. To su Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija. Vi ste nedavno izjavili da organizacije, koje već djeluju na području Zapadnog Balkana, Savez dobrovoljaca Donbasa, tzv. Balkanska kozačka vojska i organizacija „Kosovski front“ vrbuju plaćenike koji se na istoku Ukrajine bore za Rusiju. Možemo li očekivati da Putin iskoristi ove organizacije kako bi izazvao konflikte u zemljama Zapadnog Balkana?

KUČERENKO: Naravno, Rusija može da organizuje provokacije kroz organizacije koje kontroliše na Balkanu. Štaviše, vi ćete sigurno biti njihova meta u kontekstu procesa koji se trenutno odvijaju u Crnoj Gori. Rusija je na Balkan uvijek dolazila veoma lukavo: koristila je protivrječnosti koje postoje u društvu ove ili one države, igrala je na njih. Na taj način unosila je dodatni haos izazivajući međuetničke i međuvjerske sukobe koji su uvijek bili eksplozivni. Sigurna sam da vam proruske snage u Crnoj Gori još uvijek nijesu oprostile vašu veliku pobjedu – ulazak države u NATO i sada će uraditi sve da destabilizuju zemlju kako bi spriječili vaš ulazak u EU. Koristiće zabranjene trikove, uključujući i prljavo igranje na kartu crkve. Takođe, iz sve snage će, kroz Republiku Srpsku, poljuljati situaciju u Bosni. U to sam i više nego sigurna. Ovo će biti neophodno kako bi se pokazalo da napori EU da se postigne rješenje nijesu ništa vrijedili, kao i da se što je više moguće skrene pažnja sa djelovanja same Rusije kao države.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.