Tuzlanski NiP poručio sarajevskoj centrali: Zaslužujemo više novca od javnih prihoda, sjedište EPBiH izmjestiti u naš kanton

Izmijenjeni Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH dijelom pogoduje Tuzlanskom kantonu za ispravku dosadašnje nepravde, ali on kao takav ne može biti konačno rješenje, smatraju u ogranku Naroda i pravde u najmnogoljudnijem kantonu.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je izmjene Federalnog zakona o pripadnosti javnih prihoda, na osnovu kojih se predviđa oduzimanje desetina miliona konvertibilnih maraka Kantonu Sarajevo.S tim se ne slažu u sarajevskom ogranku stranke Narod i pravda, a tokom jučerašnje sjednice njihov federalni zastupnik Mirsad Pindžo je poručio da se predloženim izmjenama zakona, jednom nepravdom ispravlja druga, poručivši predlagačima da “ruše kuću u kojoj žive”.

S druge strane, iz Kantonalnog odbora NiP-a u Tuzlanskom kantonu poručuju da su usvojene izmjene djelimično dobre za građane tog kantona jer će konačno početi dobijati dio sredstava za koji su bili zakinuti u proteklom periodu.

“Građani u Tuzlanskom kantonu moraju dobiti ono što im pripada. Nema dileme da je TK u proteklom periodu svake godine gubio ogromna sredstva nepravednom raspodjelom javnih prihoda, a riječ je okvirno o 40 miliona KM. Ovo je jedan mali korak za kanton jer će građani dobiti dio, odnosno polovinu sredstava koja gube svake godine. Mi iz ovog kantona ne smijemo se pomiriti sa činjenicom da ćemo godišnje i dalje gubiti nekih 20 miliona KM”, kaže za Klix.ba Izen Hajdarević, predsjednik Izvršnog kantonalnog odbora NiP-a TK.

Prema njegovom mišljenju, spomenuta izmjena zakona nije konačno, niti je rješenje koje bi trebalo biti dugoročno dobro za tuzlanski, ali i sve ostale kantone u FBiH.

“Smatramo da je pravo rješenje u izradi novog zakona, koji će na pravičan način kreirati struka, čime će doprinijeti pravičnoj raspodjeli javnih prihoda prema svom kantonima te na taj način težiti ka ravnomjernom razvoju Federacije BiH. Moram reći da se ovaj zakon trebao razmatrati i usvajati i prije deset godina jer da su se konkretno u TK implementirala sredstva za koja je dosad bio zakinut, primijetio bi se razvoj ekonomije, ali i oblast socijalnih kategorija”, dodaje Hajdarević.

Govoreći dalje o pravednijoj raspodjeli javnih prihoda, Hajdarević ističe da uz kriterije temeljene na bazi detaljnih analiza struke, koja neće služiti za političko kažnjavanje bilo kojeg kantona, moraju biti ukinuti svi vidovi diskriminacije, bez dopuštanja favoriziranja regija koje ne poštuju zakonske obaveze, zloupotrebljavajući i izbjegavajući sistem prikupljanja poreza.

“Također, u kantonalnoj organizaciji potenciramo i to da Tuzlanski kanton bude barem sjedište Elektroprivrede BiH jer će se na takav način spriječiti nepravedno ubiranje javnih prihoda. Znamo da se na ovom području nalaze termoelektrana i rudnici, a da se sve to knjiži Kantonu Sarajevo jer se tamo nalazi Elektroprivreda BiH”, zaključio je Hajdarević.

Vrijedi kazati da jučer izmijenjeni Federalni zakon o pripadnosti javnih prihoda još uvijek zvanično nije stupio na snagu, s obzirom na to da će krajnju odluku o tome donijeti Dom naroda Parlamenta FBiH.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.