– U Zakonu o pripadnosti javnih prihoda iz 2006. godine rečeno je da će se 2010. godine napraviti analiza i vidjeti efekti i napraviti izmjene tog zakona. Od 2010. Skupština TK je tražila da se uđe u proceduru izmjena. Usvajanje izmjena je ispravljanje npravde prema TK još od 2006. godine jer prema nekim analizama Ekonomskog fakuteta u Tuzli mi imamo oko 30 miliona maraka prihoda manje – rekao je za RTV TK Dževad Hadžić, predsjednik KO SDP-a TK.

On je dodao i da vjeruje da će biti dovoljan broj delegata, koji će izmjene zakona podržati i u Domu naroda.

Ponder dva ne znači da Sarajevo dobija više nego što uplati, kažu u sarajevskom SDP-u, i dodaju da “postojeći sistem uopće ne raspoređuje novac po tome koliko ko uplati, nego po površini kantona, broju djece u školama, i drugim neekonomskim kriterijima”.

– Da je pomoć nerazvijenim bila cilj zakona, onda bi se ova sredstva usmjerila na nerazvijene sredine, međutim činjenica je da je Zakon tretirao samo oduzimanje novca Sarajevu, a da će se raspodjela i dalje vršiti na isti način, tako da nerazvijene općine i kantoni opet dobijaju manje iznose u odnosu na ostale bolje razvijene kantone – kaže se između ostalog u objavi sarajevskog SDP-a.

Ovakav, osvetnički zakon nikada ne bi prošao, ističu u sarajevskom SDP-u, da je ostala koalicija “Petak 13” na vlasti u Kantonu Sarajevo.

– Ovo je samo i isključivo politički pokušaj da se srežu krila našoj vladi koja je dokazala da novca ima i da se može davati građanima umjesto stranačkim finansijerima – navodi se, između ostalog, u njihovoj objavi.