Dokumenti otkrivaju: “Sarajevogas” i “Toplane” svjesno obmanuli javnost, ignorisali dopise “Energoinvesta”

U Vladi Kantona Sarajevo danas će biti održan hitan sastanak u vezi problema sa nedostatskom plina i najave da bi građani mogli ostati bez grijanja, piše Avaz.

Iz Sarajevogasa i Toplana sinoć su obavijestili javnost  imaju ograničenu isporuku gasa od Energoinvesta”, “koja nije dovoljna za snabdjevanje svih kupaca u Kantonu Sarajevo, posebno u periodu kada dolazi do značajnog pada temperature, kao što je najavljeno za naredne dane”

Poručili 850.000 kubika plina

Kako bi se očuvao gasni sistem i osiguralo snabdjevanje gasom kupaca koji nemaju mogućnost korištenje alternativnih goriva, ekipe “Sarajevogasa” su u dogovoru sa KJKP “Toplane- Sarajevo” na terenu i sa gasnog sistema isključuju sve kotlovnice koje mogu koristiti lož ulje – rečeno je u saopćeju.

No, istina je slijedeća. Iako se ranijih godina naručivalo oko 1.300.000 kubika gasa u januaru, nova kantonalna garnitura u Sarajevu poručiila je 850.000 kubika plina za januar što je nedovljno da normalno funkcioniranje gasnog sistema.

Osim toga, dokumenti i poruke uposlenika “Energoinvesta” otkrivaju da su” Sarajevogas” i Toplane Sarajevo svjesno obmanuli javnost.

Naime, direktorica “Energoinvesta” Bisera Hadžialjević uputila još 13.januara kantonalnom premijeru Edinu Forti pismo u kojem ga upozorava  problematiku vezano za snadbijevanje plinom i njegove izjave koje je iznio na konferenciji za medije.

– Kako nisam sigurna da li ste ove podatke dobili i izanalizirali, želim da Vas zamolim za hitan zajednički sastanak, gdje bih Vam izravno navedene podatke predočila – navodi se u pismu, kao reakcija na Fortine navode oko nabavke gasa i cijene.

  • Faksimil pisma koje je "Energoinvest" poslao Forti 13.januara

    Faksimil pisma koje je “Energoinvest” poslao Forti 13.januara

    FOTO: AVAZ


Uostalom, “Energoinvest”  i 22.januara, nekoliko dana prije najave minusa, šalje novu obavijest ” Sarajevogasu” i Toplanama”.

– S obzirom na to da se u ponedjeljak i utorak očekuju jako niske temperature, molim da se, u dogovoru između Sarajevogasa i Toplana, predvidi eventualna optimizacija potrošnje gasa putem djelimičnog uključenja mazuta u Toplanama, pošto je ovo jedini ekonomski opravdan način. Napominjemo da se dodatne količine gasa mogu obezbijediti po tržišnim uslovima po cijeni koja je 4 do 5 puta veća od postojeće i trebalo bi je naručiti odmah uz avansno plaćanje – navedeno je u poruci.

Poruka koja je službenik "Energoinvesta" poslao 22.januara "Sarajevogasu"

Poruka koja je službenik “Energoinvesta” poslao 22.januara “Sarajevogasu”

FOTO: AVAZ


 Kompanija “Energoinvest” je ove kantonalne firme obavijestio da je spreman da naruči i dodatne količine gasa za šta je potrebna saglasnost i narudžba “Sarajevogasa”, “ukoliko ne postoje druga alternativna rješenja zagrijavanja”

No, umjesto odgovora, “Sarajevogas” i “Toplane” počele su s isključivanjem kotlovnica s gasnog sistema.

– Činjenica je da se ova dodatna količina gasa mora naručiti po trenutnim tržišnim cijenama koje daleko prevazilaze cijenu gasa kojim se redovno snabdjevamo od strane “Gazproma”. Na ovu inicijativu “Energoinvest” nije dobio nikakav odgovor ni od “Sarajevogasa” ni od “Toplana” – saopćeno je.

Nisu dobili odgovore

U saopćenju se navodi da je “Energoinvest” i jučer poslijepodne stupio u kontakt sa isporučiocem dodatnih količina gasa i ponovo uputio urgentnu email poruku “Sarajevogasu” sa kopijom ostalim učesnicima u poslovima sa gasom, ali da nisu dobili odgovore.

Dokumenti pokazuje, između ostalog da je “Sarajevogas” za januar mjesec ove godine, naručio od “Energoinvesta” 26,5 miliona kubika plina, što je prosječna dnevna isporuka 854.000 kubika, koja je nedovoljna da se obavi redovno snadbijevanje.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.