Kreće li rat: SAD naredile evakuaciju porodica uposlenika ambasade u Ukrajini

Members of the Kyiv Territorial Defense Unit take part in a Saturday-morning training on January 15, 2022 at an unfinished asphalt plant on the outskirts of Kyiv, Ukraine. New members, who've not yet trained with the unit, must begin with the basics, and wooden mock weapons, regardless of their experience level. (Pete Kiehart for NPR)

Američki State Department naredio je porodicama uposlenika svoje ambasade u Ukrajini da od ponedjeljka počnu napuštati zemlju, izvijestili su lokalni mediji.

Fox News, pozivajući se na američke zvaničnike, izvijestio je kako se očekuje da State Department potakne američke građane sljedeće sedmice na početak evakuacije iz Ukrajine komercijalnim letovima “dok su još uvijek dostupni”, prenosi Anadolija.

Kasno u petak SAD je saopćio kako je Ukrajini usljed tenzija s Rusijom dostavljeno oko 91.000 kilograma oružja.

Američka ambasada u Kijevu objavila je fotografije prve isporuke vojne pomoći koju je obećao predsjednik SAD Joe Biden.

U saopćenju je navedeno kako je i municija dio pomoći.

– Isporuka i 2,7 milijardi američkih dolara od 2014. pokazuju predanost SAD-a u pomaganju Ukrajini da ojača svoju odbranu pred rastućom ruskom agresijom – navedeno je.

Sjedinjene Američke Države, zajedno s evropskim saveznicima, upozoravaju da Rusija postavlja teren za invaziju na Ukrajinu i da je unaprijed postavila više od 100.000 vojnika na granici s Ukrajinom, zajedno sa značajnim raspoređivanjem artiljerije i tenkova. Moskva je negirala da se sprema za vojnu ofanzivu, rekavši da su njene trupe tamo radi redovnih vježbi.

Ruske snage su postavljene i u savezničkoj Bjelorusiji, sjeverno od Ukrajine. Kremlj tvrdi da i tamo vojnici učestvuju u vježbama. Ujedno, stalno su povećavali nivo snaga na Krimu.

Rusija je 2014. anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim, što je bio potez koji nikada nije naišao na međunarodno priznanje i koji je proglašen nezakonitim prema međunarodnom pravu.

Te godine je Moskva počela i podršku separatistima na istoku Ukrajine, što je praksa koja traje osam godina.

Ujedinjene nacije (UN) navode kako je u sukobima snaga ukrajinskih vlasti i proruskih separatista na istoku Ukrajine od 2014. godine ubijeno više od 13.000 ljudi.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.