Uprkos Dodikovim tvrdnjama zvaničnici SAD-a se nisu zalagali za podjelu BiH

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je da je nekadašnji Nacionalni savjetnik za sigurnost SAD-a Sandy Berger predlagao tokom rata da se Srbima u BiH omogući referendum o otcjepljenju.

“To je bilo 1994. godine. Od 1993. se u američkoj administraciji vodila polemika o tome kako to završiti. Sandy Berger je bio zadužen za nacionalnu bezbjednost, je li tako? Olbrajtova je bila državna sekretarka i nosila je ovu ideju o Bosni. Berger je govorio da je najbolje, a on je bio veoma autoritativan čovjek, drugi čovjek, jači od Olbrajtove tada – pošto muslimani ne mogu da ubijede Srbe da tamo ostanu, treba im dati rok od tri godine”, rekao je Dodik.

Podsjećamo Dodik je i prije dvije godine tvrdio isto, da je Berger želio omogućiti Srbima održavanje referenduma o nezavisnosti.

Međutim, Berger je 1997. godine govorio nešto sasvim suprotno od onog što Dodik tvrdi da je Berger kazao samo tri godine ranije. On je tada izjavio da je potrebno omogućiti samoodrživi mir u unitarnoj Bosni i Hercegovini, a nikako podijeljenoj.

“Podjela nema smisla ni moralno ni praktično. Iz moralne perspektive to bi značilo ratifikaciju agresije i etničkog čišćenja. Praktično, ako napravite jednu ili četiri krnje države okružene neprijateljskim snagama, a kad znamo da je održivost BiH teško postići, zamislite koliko bi bilo zahtjevno očuvati stabilnost male muslimanske države koja bi činila 1/3 BiH. To nema smisla ekonomski, niti politički. Znači samodrživ mir sa unitarnom Bosnom i dva relativno autonomna entiteta, ima još takvih modela u svijetu”, rekao je tom prilikom Berger.

Izvor: Klix.ba
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.