Rusi ga označili “stranim agentom”: Život BBC novinara u egzilu

Istraživački novinar BBC-ja na ruskom jeziku u Moskvi, Andrej Zaharov, rekao je da se osjećao primoran napustiti Rusiju i otići u, kako je rekao, “egzil” u Britaniji zbog “nadzora bez presedana”.

Ruske vlasti označile su Zaharaova kao “stranog agenta” u oktobru. Bila je to odluka koju je britanska televizija oštro odbacila i poručila da će je pokušati poništiti. Zakharov je istraživao teme u rasponu od lične povijesti predsjednika Vladimira Putina do ruskih firmi…

Imenovanje je bio posljednji zaokret u obračunu s medijima koje vlasti u Moskvi vide kao neprijateljske i podržane stranim ulaganjima iz inostranstva, posebno u slučaju Velike Britanije koja je u “svađi” s Rusijom oko postupanja prema stranim medijima.

Oznaka stranih agenata ima konotacije još iz doba Hladnog rata i zahtijeva od onih koji su tako označeni da u svom sadržaju jasno naznače da su “strani agenti”, nešto što može naštetiti prihodima od oglašavanja.

Zakharov je u ruskom izvještaju BBC-a koji je napisao o drugim novinarima označenim kao strani agenti rekao da se osjećao prisiljenim napustiti Rusiju nakon što je primijetio, kako je nazvao, “nadzor bez presedana” njegovih aktivnosti u Moskvi.

U izvješću, koje je objavljeno na ruskoj YouTube stranici emitera, nije naveo ko ga je gledao i dodao je da nije siguran prati li ga zbog njegovog imenovanja stranog agenta ili zbog nedavne istrage koju je proveo u navodne ruske hakere.

 „Još uvijek nije jasno o čemu se radilo pri nadzoru: o mom imenovanju ‘stranog agenta’ ili možda o mom izvještavanju o hakerima iz grupe Evil Corp (bliske Putinu), koje sam radio sa svojim britanskim kolegama“, rekao je Zaharov.

Njega se smatra jednim od najuglednijih istraživačkih novinara u zemlji. Objavio je priču o navodnoj bivšoj ljubavnici predsjednika Putina i njihovoj izvanbračnoj kćeri. Također je izvijestio o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Reakcije

Zaharov je na Twitteru svoj odlazak opisao kao “tužnu, ali preciznu riječ izgnanstvo”, nazvavši se na svom profilu na ovoj društvenoj mreži kao “strani agent broj 77; prognanik”.

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom nadzora o kojem je Zaharov govorio u izvještaju. Kremlj je u više navrata rekao da novinari i medijske kuće označene kao strani agenti mogu nastaviti svoj posao u Rusiji.

BBC kategorički odbacuje odluku ruskih vlasti da Zaharova uvrste u registar “stranih medijskih agenata”.

“BBC-jev ugled kao neovisnog i pouzdanog izvora informacija nadaleko je poznat u cijelom svijetu. Već 80 godina, ruski servis BBC News bio je vitalni izvor tačnih i nepristranih vijesti za publiku koja govori ruski”, stoji u saopćenju ovog medija.

U decembru 2019. godine, Ministarstvo finansija SAD-a uvelo je sankcije protiv 17 pojedinaca i sedam pravnih osoba povezanih s Evil Corp., koju je opisao kao “organizaciju za kibernetički kriminal sa sjedištem u Rusiji” koja radi za Federalnu službu ruskih sigurnosnih snaga (FSB) i počinila je kibernetički zločin u gotovo nezamislivim razmjerima. Rusi su optuženi da su kreirali i koristili “trojance” i pomoću njih ukrali najmanje 100 miliona dolara s bankovnih računa američkih građana i firmi. Za informacije koje bi mogle dovesti do pritvora članova Evil Corpa, u Sjedinjenim Državama dodijeljena je nagrada od 5 miliona dolara.

Američko ministarstvo finansija šefom grupe naziva čovjeka po imenu Maxim Yakubets. 33-godišnji Yakubets, prema Radio Slobodi, bivši je oficir elitne jedinice specijalnih snaga FSB-a. O njemu se zna da se oženio Alenom Benderskaya, potrošivši više od 330 hiljada dolara na luksuznu ceremoniju, kao i činjenicu da vozi Lamborghini. Alena Benderskaya osnivačica je firmi Vympel-Aktiv i Vympel-Protekt, povezanih s Fondacijom Vympel Group, koja je zauzvrat povezana s Upravom centra za posebne namjene Vympel FSB.

Strani agenti

Zaharov nije jedini koji je doživio ovakvu sudbinu u Rusiji. Prije njega, dopisnica BBC-ja iz Rusije, Sarah Rainsford, prošla je kroz isto. Ona je navela da je protjerana iz Rusije i da su joj rekli da se nikad neće moći vratiti u zemlju iz koje je godinama izvještavala i za koju navodi da se sve više zatvara u sebe.

Rusija je navela da je Rainsford, jedna od dvoje dopisnika BBC-ja u Moskvi, poslana kući nakon što je London odbio dati vize ruskim novinarima. Rainsford je u intervjuu za BBC rekla da je šokirana odlukom za koju vjeruje da je dio šire diplomatske igre u vrijeme srozavanja odnosa Rusije sa Zapadom.

Izvor: BBC

Potez da joj se ruska viza ukine činio se tehničke prirode, ali nije tako. “Protjerana sam”, rekla je Rainsford.

“Rekli su mi (ruski dužnosnici) da se više nikad neću moći vratiti. To je poražavajuće na ličnoj razini.”

Rainsford, koja je na drugom ograničenom boravku u Moskvi, rekla je da je proživjela trećinu života u Rusiji i da je posvetila godine proučavanju te zemlje.

Njezin odlazak odvijao se uoči parlamentarnih izbora u septembru. Ruske vlasti već su se okomile na domaće medije na ruskom jeziku, optužujući ih da se vode zlonamjernim stranim interesima s namjerom izazivanja nemira.

Rainsford je rekla da je priču Rusije postajalo sve teže ispričati u “opresivnom okruženju”.

“Ovo je jasan znak da su se stvari promijenile. To je još jedan zaista loš znak o stanju u Rusiji. Još jedan znak da se Rusija zatvara u sebe”, rekla je dopisnica. 

BBC je pozvao Moskvu da preispita svoju odluku i opisao je kao “napad na slobodu medija”. Rusija je objavila da je više puta upozorila London da će uzvratiti na navodni progon ruskih novinara i problem s vizama u Britaniji.

Zatvoreni računi

Pored BBC-ja, i Radio Slobodna Evropa je često na udaru u Rusiji. Tako su brojni novinari ove medijske kuće proglašeni stranim agentima. Pored toga, Rusija je zamrznula moskovske bankovne račune Radija Slobodna Evropa nakon što ga je više puta kažnjavala zbog kršenja zakona o “stranim agentima”, objavila je američka televizija.

Rusija je ovaj medij već davno odredila kao medij “stranih agenata”. Ruski ovršitelji obavijestili su moskovsku podružnicu programa Radija Slobodna Evropa o početku postupka zbog neplaćenih novčanih kazni nastalih zbog kršenja zakona o “stranim agentima”.

Ovaj potez stvorio je nove napetosti između Washingtona i Moskve, koje su već na razini kao nakon hladnog rata i pod pritiskom niza pitanja, uključujući Ukrajinu, Siriju, sankcije i zatvaranje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Glasnogovornica američke diplomatije Jalina Porter izjavila je da je “ovaj potez razlog za duboku zabrinutost”.

“Ovo je najnoviji pokušaj Rusije da potisne neovisne medije i uskrati ruskom narodu pristup objektivnim vijestima. Nastavit ćemo nedvosmisleno podržavati Radio Slobodnu Evropu i njegove podružnice te se zalagati za slobodu izražavanja” rekla je Porter na upite novinara.

Iz Uprave programa Radija Slobodna Evropa rekli su da su “novčane kazne bile dio kampanje za njihovo izbacivanje iz Rusije”.

Ove su godine, naime, kažnjeni s milion dolara zbog, kako Rusija kaže, “opetovanog propusta da se označe kao strani agent”.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.