Australijanac ne može napustiti Izrael do 9999. godine jer duguje novac za alimentaciju

Australijanac Noam Huppert tvrdi da su mu izraelske vlasti zabranile da napusti Izrael do 9999. godine, jer bivšoj supruzi duguje 1,8 miliona funti za alimentaciju.

Ovom 44-godišnjaku, koji kao analitički hemičar radi za farmaceutsku kompaniju, je onemogućeno napuštanje Izraela do 31. decembra 9999. godine. Sud u Izraelu je odlučio da mjesečno mora plaćati 1.200 funti za dvoje djece, a sve dok ne postanu punoljetna.

Njegova bivša supruga Izraelka 2011. se vratila u matičnu državu kada je jedno dijete imalo tri mjeseca, a drugo pet godina. Huppert je godinu kasnije također došao u Izrael, a od 2013. ga ne može napustiti. Ne može putovati ni iz poslovnih razloga.

Izraelsko zakonodavstvo je često kritikovano zbog toga što je diskriminatorno prema ženama. Iz Ministarstva finansija ove zemlje su 2018. saopćili da 43 posto razvedenih očeva odbija plaćati alimentaciju. Time su samohrane majke primorane da se oslanjaju na druge prihode od države.

Međutim, Vrhovni sud je 2017. odlučio da alimentacija nije uvijek obavezujuća za očeve, posebno onda kada njihove bivše supruge zarađuju više od njih.

Huppert smatra da mu je pravosuđe zabranilo putovanje samo zbog toga što je kao stranac bio u braku s Izraelkom. U preporukama Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (State Department) onima koji žele putovati u Izrael je istaknuto da izraelski građanski i vjerski sudovi “aktivno koriste mogućnost da zabrane putovanja pojedincima, uključujući i nerezidente, koji žele napustiti državu sve dok se ne riješe pravni postupci protiv njih”, piše list Guardian.

Izvor: Klix.ba 
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.