Srbi u FBiH: Nismo izbjeglice, ali ni izdajice

Nezadovoljni položajem Srba u Federaciji BiH, više udruženja ujedinilo se u Asocijaciju Srba u FBiH. Problem su im kažu zastupljenost, posao, te nemogućnost pristupa prirodnim resursima. A sa današnje konferencije za medije zaključuju-nema ih nigdje, najtragičniji im je položaj u Domu naroda Parlamenta FBiH.

“Jedna od najtragičnijih stvari je Dom naroda u Federaciji, treba da ima 17 ljudi. Nekada ih ima, ali od toga su pola ili Bošnjaci ili Hrvat, ili treći. Znate dobro da još nikada nije pokrenut vitalni nacionalni interes Srba u Federaciji BiH”, rekao je jedan od osnivača Asocijacije Mile Marčeta iz Drvara.

Iz Asocijacije ističu da će im sjedište biti u Federaciji BiH.

“Zar nije sramota da mi kao sirotinja čekamo Republiku Srpsku i Srbiju da nam pomognu? Uzeti su nam prirodni resursi, fabrike. Govorim o Drvaru, 20. godina prošlog vijeka Drvar je bio najrazvijeniji grad u BiH danas je to stratište”, zaključuje Marčeta.

Niko ne zna, ističu iz Asocijacije koliko ima povratnika, koliko ima starosjedilaca, to će biti jedan od zadataka udruženja da konačno utvrdimo konačan broj.

“U fokusu djelovanja biće ljudska prava i slobode za srpski narod u FBiH, onih koji su trenutno u FBiH, ali i onih koji su otišli u Republiku Srpsku ili Inostranstvo, ali zaštita identiteta srpskog naorda, kulture i tradicije”, rekao je Dušan Šehovac iz Demokratske inicijative sarajevskih Srba.

Šehovac se prijesjetio i povratka na ognjišta koji je počeo 1996. godine, te šta je on kao Sarajlija, koji nije napuštao dom, poručivao onima koji su se željeli vratiti u Drvar.

“1996. godine prva rečenica koju sam rekao u dvorani Mejdan u Banjaluci prd nekoliko hiljada Drvarčana koji su se željeli vratiti u Drvar je bila:”Ja nisam izbjeglica, ali nisam ni izdajica.” Razumjeće oni šta to znači kad čovjek ostane da živi u Federaciji kao sedmo koljeno porodice Šehovac na teritoriji grada Sarajeva”, rekao je Šehovac.

U Asocijaciju je uključeno više udruženja u čijem su fokusu problemi povratnika Srba na teritoriju Federacije BiH.

Izvor: Agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.