Širom svijeta otkazano više od 2.000 letova

Više od 2.000 letova širom svijeta je otkazano, a hiljade odloženo zbog širenja veoma zaraznog soja omikron virusa korona.

Prema sajtu za praćenje letova “Flajtver”, do danas poslijepodne otkazano je 2.118 letova širom svijeta, uključujući 500 letova sa aerodroma u SAD ili ka njima, a više od 5.700 je odloženo.

Piloti, stjuardese i drugo osoblje prijavili su da su bolesni ili su morali da budu u karantinu nakon izlaganja kovidu, što je primoralo kompanije “Lufthanza”, “Delta”, “Junajted erlajns” i mnoge druge da otkažu letove.

“Junajted” je danas otkazao više od 170 letova ili devet odsto onih koji su bili zakazani.

-Nagli porast slučajeva infekcije sojem omikron ove nedjelje imao je direktan uticaj na naše letačke posade i ljude koji vode našu operacije. Kao rezultat toga, nažalost, morali smo da otkažemo neke letove – saopštila je avio-kompanija, dodajući da radi na tome da putnici ponovo rezervišu karte što je prije moguće.

Slično tome, “Delta” je otkazala više od 145 letova, rekavši da je “iscrpila sve opcije i resurse – uključujući preusmjeravanje i zamjenu aviona i posade za pokrivanje redovnih letova”.

– Izvinjavamo se našim klijentima zbog kašnjenja u njihovim planovima putovanja za praznike – saopštila je kompanija.

Više od 10 letova “Aljaske erlajnsa” je otkazano, nakon što su zaposleni koji su bili izloženi kovidu morali da se samoizoluju.

Prema procjenama Američke automobilske asocijacije, više od 109 miliona Amerikanaca trebalo je da putuje avionom, vozom ili automobilom između 23. decembra i 2. januara, što je povećanje od 34 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ali, većina tih planova napravljena je prije pojave soja omikron, koji je postao dominantna vrsta u SAD, preplavio neke bolnice i blokirao zdravstvene radnike, navodi AFP.

Izvor: agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.