Pfizer pilula COVID-19 dobila američko odobrenje za kućnu upotrebu

Kompanija Pfizer saopćila je u srijedu da je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila svoju antivirusnu pilulu COVID-19, čime je postala prvi odobreni lijek za kućni tretman za koronavirus za koji se očekuje da će postati važno sredstvo u borbi protiv brzog širenja Omicron varijanti.

Podaci iz Pfizerovog kliničkog ispitivanja pokazali su da je njegov antivirusni režim s dva lijeka bio 90 posto efikasan u prevenciji hospitalizacija i smrti kod pacijenata s visokim rizikom od teške bolesti. Nedavni laboratorijski podaci sugeriraju da lijek zadržava svoju efikasnost protiv Omikrona, piše Reuters.

Agencija je odobrila oralni lijek za liječenje visokorizičnih odraslih pacijenata i pedijatrijskih pacijenata od najmanje 12 godina starosti sa COVID-19 izvan bolnice.

Kompanija je saopštila da je spremna da započne trenutnu isporuku u SAD i podigla svoje projekcije proizvodnje na 120 miliona tretmana i to sa trenutnih 80 miliona u 2022. godini.

Pfizer tablete, uzete sa starijim antivirusnim lijekom ritonavirom, prodavat će se pod robnom markom Paxlovid. Predviđeno je da se pilule uzimaju svakih 12 sati tokom pet dana počevši ubrzo nakon pojave simptoma.

Pfizer je rekao da planira podnijeti novu prijavu za lijekove FDA-i 2022. za potencijalno potpuno odobrenje regulatora.

Izvor: Agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.