“Glečer sudnjeg dana” se topi zabrinjavajućom brzinom

Masivni glečer na Antarktiku, koji se smatra ključnim za globalni rast nivoa mora, mogao bi izgubiti svoju ledenu policu za svega pet godina, upozorio je tim naučnika.

Riječ je o glečeru Thwaites veličine Floride, koji se nalazi u zapadnom dijelu Antarktika i koji neki nazivaju “Glečer sudnjeg dana”. To je zbog činjenice da ima ogroman potencijal da podigne nivo mora kada se otopi. Površina glečera iznosi oko 192.000 kvadratnih kilometara, čime otprilike odgovara veličini Floride.

Tim američkih naučnika je saopćio da se formiraju nove pukotine na istočnoj polici koja podržava jednu trećinu glečera. Polica djeluje kao brana koja usporava protokl leda s kontinenta u okean, ali se čini da “gubi stisak” zbog tople vode koja prodire ispod glečera, tvrde naučnici pozivajući se na satelitske snimke.

“Ako se ova plutajuća ledena ploča raspadne, glečer Thwaites će ubrzati, a njegov utjecaj na porast nivoa mora će se povećati za čak 25 posto”, poručili su naučnici te su dodali da bi se polica mogla raspasti za samo pet godina.

Prema istraživanju, jedan od glečera koji se najbrže tope na Antarktiku doprinosi sa 4 posto globalnog godišnjeg porasta nivoa mora, dok se pukotine šire u centralni dio ledene police za 2 km godišnje.

“Doći će do dramatične promjene ispred glečera, vjerovatno za manje od jednog desetljeća. Objavljena i neobjavljena istraživanja ukazuju na to”, kazao je profesor geologije Ted Scambers za BBC.

Izvor: Klix.ba
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.