U oluji na Filipinima poginulo 169 osoba

Broj poginulih u razarajućoj oluji koja je pogodila Filipine u četvrtak, porastao je na 169, prenose danas lokalni mediji pozivajući se na navode policije.

Strahuje se da bi broj žrtava mogao da poraste zbog klizišta i poplava.

Super-tajfuna Rai donio je sa sobom vjetrove brzine od oko 195 kilometara na sat, kada je pogodio jugoistočna ostrva Filipina, prenosi Bi-Bi-Si .

Spasilački timovi su scene koje su vidjeli opisali kao potpunu katastrofu.

– Mnoge oblasti nemaju struju, komunikaciju, imaju jako malo pijaće vode. Ima nekih područja koja izgledaju gore nego da su bombardovana u Drugom svjetskom ratu – rekao je šef filipinskog Crvenog krsta Ričard Gordon.

Više hiljada pripadnika vojske, obalske straže i vatrogasnih službi raspoređeno je u dijelove zemlje koji su najteže pogođeni kako bi pomogli u pretrazi i spasilačkim naporima.

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte sproveo je iz vazduha inspekciju područja opustošenih olujom.

Guverner lokalne provincije Bohol Artur Jap ranije je rekao da su najmanje 72 osobe stradale u toj centralnoj filipinskoj provinciji.

Vlada Filipina je saopštila da je pogođeno oko 780.000 ljudi, uključujući više od 300.000 stanovnika koji su morali da se evakuišu iz svojih domova.

Najmanje 227 gradova i naselja je izgubilo struju, saopštili su zvaničnici i dodali da su oštećena tri regionalna aerodroma.

Izvor: agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.