Stiže nova kovid vakcina bez igle: Mogla bi da štiti od budućih oblika kovida, a funkcioniše pomoću mlaza vazduha

Nova kovid vakcina bez igle trenutno je u fazi testiranja na univerzitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nova tehnologija primjenjuje se na specifičan način, pomoću mlaza vazduha vakcina se “gura” u kožu, a ova metoda mogla bi da predstavlja alternativu svima koji se plaše igala, saopštio je Univerzitet u Sauthemptonu.

Nova vakcina protiv korona virusa koristi tehnologiju DIOSvax Kembridž Univerziteta i mogla bi da se proizvodi i distribuira u obliku praha. Ukoliko se ispitivanje pokaže uspješnim, ova tehnologija bi podstakla globalne napore za masovnu vakcinaciju, prenosi Euronjuz.

Ovo nije samo “još jedna” vakcina protiv korona virusa jer uzima u obzir nove varijante virusa, kao i sve u svijetu poznate viruse korona – rekao je Saul Faust, glavni klinički istraživač i direktor ustanove za klinička istraživanja u Sauthemptonu Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja.

Istraživači su pronašli tipove antigena koji su isti u svim virusima korona, i onima kojima se zaražavaju samo životinje. Ova tehnologija, kako dodaje, mogla bi da pruži široku zaštitu ogromnom broju ljudi.

Vakcina radi na “naoružavanju” našeg imuniteta blokiranjem ćelija koje nose spajk protein, štiteći organizam od kovida.

Istraživači ističu da, pošto virus stalno mutira, postoji rizik od rezistentnih sojeva na vakcinu, budući da, ukoliko se promijeni spajk protein vakcina više neće moći da ga prepozna.

Kako bi to riješio, tim iz Kembridža je tražio različite tipove antigena, koji su isti u svim korona virusima koji su se do sada javili u prirodi. Za razliku od većine vakcina protiv kovida 19 koje koriste sekvencu RNK za spajk protein u prvim izolovanim uzorcima januara 2020, ova nova tehnologija ima za cilj da predvidi kako bi virus mogao da mutira, što bi, u teoriji, moglo da nudi bolju zaštitu.

– Naša vakcina je inovativna, kako u pogledu načina na koji podstiče imuni sistem, tako i u pogledu načina na koji se prima. Najvažnije, to je prvi korak ka univerzalnoj vakcini protiv virusa korona koju razvijamo, štiteći nas ne samo od varijanti kovida 19, već i od budućih korona virusa – rekao je profesor Džonatan Hini sa Univerziteta Kembridž i kompanije DIOSinVax.

Univerzitet sada traži volontere koji su primili dvije doze vakcine, ali ne i treću da učestvuju u njegovom ispitivanju vakcine prve faze, piše Blic.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.