Direktor Kancelarije SZO za Srbiju upozorava da će omikron opteretiti zdravstveni sistem

U Srbiji već tri nedjelje pada broj slučajeva korona virusa, ali to ne znači da smo van opasnosti, izjavio je direktor Kancelarije SZO za Srbiju i izlaslanik za Zapadni Balkan doktor Fabio Skano.

Skano je za RTS rekao da Srbija treba da se pripremi za omikron soj kako bi se izbjegao budući talas.

– Ono što znamo jeste da se širi brže, što znači da će biti sve više slučajeva. Što se tiče bolesti, SZO je veoma zabrinuta zbog toga što ljudi tretiraju omikron kao blag, ali je veoma prenosiv i to će povećati broj pacijenata i opteretiti zdravstveni sistem. Najvažnije stvari su vakcinacija, buster doza, nošenje maski, provjetravanje i liječenje kada se na žalost neko razboli – kazao je on.

Skano je dodao da se u regionu Evrope vidi pad broja slučajeva, ali situacija nije ista u 53 zemlje.

– Dolazi i omikron i vidjeli smo da postaje dominantan u okruženju kao što je Kopenhagen i gradovi u Ujedinjenom Kraljevstvu. U Srbiji imamo situaciju u kojoj već tri nedjelje pada broj slučajeva, ali to ne znači da smo van opasnosti. Naprotiv, treba da se pripremimo prije svega za omikron, da izbjegnemo budući talas – naveo je on.

Na pitanje kada može da se očekujemo kraj pandemije, Skano je odgovorio da je to pitanje koje sve zanima, ali da on nema kristalnu kuglu i ono što može da kaže je da govori o stabilizaciji pandemije.

– Zahvaljujući vakcinaciji, zajedno sa vladama ćemo raditi na tome. I da zaključim, pošto je ovo posebno doba godine i pošto u Srbiji dolaze najveće slave, proslavite te praznike sa porodicama i proslavite ih u malim grupama. Što manje, to bolje – poručio je Skano.

Izvor: agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.