Ovo je glavni problem koji se pojavljuje ako vam nedostaje vitamina D

Možda već pokušavate dodati malo dodatnog vitamina D u svoju prehranu, pogotovo u zimskim danima kada niste u mogućnosti izaći vani i upijati sunčeve zrake. Ali postoji vrlo ozbiljan razlog zbog kojega biste trebali paziti da konzumirate ovaj ključni vitamin.

Naime, nedostatak vitamina D može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, zaključili su istraživači sa Sveučilišta Južne Australije u novoj studiji objavljenoj u časopisu European Heart Journal.

“Ozbiljni nedostatak je relativno rijedak, ali u okruženjima u kojima se to dogodi, vrlo je važno biti proaktivan i izbjegavati negativne učinke na srce”, rekla je glavna istražiteljica, profesorica UniSA-e Elina Hyppönen, u priopćenju za medije.

Je li ovo nešto zbog čega trebate biti zabrinuti? Zbog činjenice “da mnogi od nas provode manje vremena na otvorenom i nose kremu za sunčanje, sami proizvodimo manje vitamina D”, izjavila je za Eat This Beryl Krinsky, osnivačica i izvršna direktorica B.Komplete.

Vitamin D regulira ekspresiju preko 800 gena

Osim kardiovaskularnih problema, Amy Archer, autorica knjige An Integrative & Functional Nutrition Approach to ADHD Management, dodala je da “suboptimalna razina vitamina D može povećati rizik od mnogih kroničnih bolesti”, uključujući poremećaje kostiju, rak, te autoimuna i mentalna stanja.

Archer je objasnila da “mnoge stanice imaju receptore za vitamin D, a vitamin D regulira ekspresiju preko 800 gena”. Registrirana nutricionistica primijetila je i da je vitamin D “potreban za stvaranje serotonina, ‘hormona sreće’ i neurotransmitera koji pomaže u regulaciji raspoloženja i sna”.

Kako biste bili sigurni da dobivate dovoljno vitamina D, Archer predlaže da jedete hranu poput žumanjaka, masne ribe i jetrice. Krinsky također napominje da “neki mliječni proizvodi, sok od naranče, proizvodi od soje i žitarice” pomažu spriječiti nedostatak vitamina D.

Izvor: N1
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.