Dodik: RS će povući sav novac koji daje za organe BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će, poslije sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti, na dnevni red prvo doći pitanje imovine, te da će Republika Srpska, kada se urede stvari, sav novac koji daje za državne organe BiH, oko 130 miliona eura, povući u RS.

Kada je riječ o pitanju vojske BiH, Dodik je naveo da ona može da ostane “paradna organizacija sa 3.000 do 4.000 pripadnika”, prenosi RTRS.

Što se tiče nadležnosti, Dodik je naveo da je to “bio teror”, te napomenuo da Ustav ne navodi da je BiH nadležna za odbranu, fiskalni sistem, sudove, pravosuđe…

Sve su evidentirali

“Sve smo evidentirali i krenuli u posao čiji cilj može da se iskaže lako razumljivom porukom da mi ne želimo nikakvu drugu BiH izvan one koja je predviđena dejtonskim Ustavom”, naglasio je Dodik.

On je rekao da bi se prvo na redu moglo naći pitanje imovine, jer Ustavni sud nema pravo da utvrđuje vlasništvo, pošto je to riješio Dejtonski sporazum.

“Sve vrijeme blefiraju i pokušavaju nešto da izmuvaju u vezi sa imovinom. Kada su izgubili živce, upregli su Ustavni sud da odluči da šume i poljoprivredno zemljište nisu vlasništvo Srpske. A svi su svjesni da je to imovina entiteta”, rekao je Dodik.

On je naveo da će Srpska donijeti zakone koji će potvrditi da je Republika Srpska vlasnik imovine na svojoj teritoriji.

“Mogu da najavljuju apelacije Ustavnom sudu, ali idemo ka tome da jednog dana regulišemo to pitanje i riješimo da odluke tog suda neće biti prihvaćene u Srpskoj. Šta drugo da radimo kada znamo da neće prestati da nas kinje sudom koji je obična prevara i koji više ne želimo u ovom formatu”, rekao je Dodik.

Komentarišući optužbe da on potkopava Dejton, Dodik je rekao da sve što radi jeste odbrana Dejtonskog sporazuma, ali da “u Srpskoj nisu ni naivni, ni brzopleti, dodajući da postoje možda i neke stvari na nivou BiH koje ne moraju da se diraju, ali da će se neke druge rješavati odmah”.

“Sada bi bilo iluzorno ući u sferu pasoša, ali smo i to evidentirali kao problematično. Imovinu ćemo riješiti brzo. Kao i Visoki sudski i tužilački savjet BiH. Takav savjet bit će uskoro uspostavljen u Srpskoj. Postojeći sa nivoa BiH bit će proglašen kao nevažeći za sudstvo u Srpskoj”, rekao je Dodik za “Politiku”.

Prepoloviti vojsku

On je pojasnio da će taj novoformirani savjet u RS imati ovlaštenja da imenuje sudije i tužioce u RS, te da će možda taj savjet da bira nosioce pravosudnih funkcija, a da ih parlament potvrđuje, kao u nekim evropskim zemljama.

“Pa i nama je problematično. Eto, neka se prepolove vojni potencijali, smanje troškovi, kako bi taj novac usmjerili na entitetske račune da rješavamo socijalna pitanja. Neka ostane paradna organizacija sa tri do četiri hiljade pripadnika. Nikada nije kasno da se toga riješimo”, rekao je Dodik.

On je dodao da su za Srpsku sada važnije životne stvari, iako se niko neće avanturistički odnositi ni prema indirektnim porezima, koji su već ranije naplaćivani u Republici Srpskoj i nije bilo problema.

Što se tiče primjedaba da RS nije u budžetu predvidjela novac za plate zaposlenih iz RS u državnim organima, Dodik je rekao da RS za preuzimanje oko 7.000 zaposlenih treba oko 130 miliona evra.

Informacije, a ne zakoni

“Toliko i dajemo za zajednički budžet. Kada uredimo stvari, prvo ćemo taj novac povući u Srpsku. Zar neko misli da ćemo mi izvući nadležnosti, a novac koji Srpska daje za zajedničke organe ostaviti u Sarajevu?”, upitao je Dodik.

Komentarišući primjedbe nekih zašto su usvojene samo informacije, a ne i zakoni o vraćanju nadležnosti, Dodik je rekao da svi imaju priliku da ponude zakone, ali to ne rade.

Na konstataciju da će otpor za planove Banje Luke biti veliki, Dodik je rekao da su on i predsjednica RS Željka Cvijanović obilazili važne svjetske adrese, pošto je na pomen šta RS namjerava da radi “skočio cijeli svijet”.

“Desetine sastanaka je obavljeno. Idemo polako, smanjili smo pritisak, prijateljima smo ukazali na probleme koje imamo”, rekao je Dodik, te podsjetio da su Njemačka i Nizozemska predlagale sankcije za njega i prije sjednice, ali da su to “prijatelji RS odbacili, a sada sve više njih kaže da su sankcije glupost”.

On je naveo da se, ipak, mnoge stvari nisu promijenile u dovoljnoj mjeri, te da bi “volio da je Njemačka na strani RS, tačnije na strani istine, Ustava i Dejtona”.

Protiv Ustava

“Lako je ovdje biti protiv Ustava, volio bih da vidim da se u svojoj zemlji tako odnose prema Ustavu. Šta drugo zaključiti nego da im odgovara nestabilnost, kako bi iz toga dobili još kvalitetnih radnika sa ovih prostora, u koje nisu ništa uložili”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, kada RS kaže da neće sabirne centre ovdje, onda u RS nisu “dobri momci”, jer se ne uklapaju u njihove planove i ambicije, jer brane svoje.

“Oni ovdje imaju svoje saradnike, gledam lidera SDS-a Mirka Šarovića koji je na sjednicu došao da bi rekao nekoliko rečenica o ratu, kako bi zapadni mediji mogli da ga citiraju, da su potezi Skupštine uvod u rat.

Onda ode sa Branislavom Borenovićem na televiziju, u emisiju u koju se telefonom uključio Bakir Izetbegović da im zahvali što su bili dosljedni i pohvali ih što su napustili parlament”, istakao je Dodik.

Izvor: Agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.