Dvije doze “Fajzera” smanjuju rizik od omikrona za 84 posto

Dvije antikovid vakcine smanjuju rizik od hospitalizacije ili smrti izazvane korona sojem omikron do 84 posto, dok buster doza dvostruko smanjuje šansu da se neko uopšte i razboli od kovida, prema zvaničnim procjenama iz Velike Britanije.

Model SAGE (britanska Grupa za naučno savjetovanje vlade u hitnim slučajevima) objavljen preko vikenda izračunao je da dvije doze “Fajzera” daju 83,7 odsto zaštite od hospitalizacije ili smrti od korona soja sa najviše mutacija dosad, prenio je “Dejli mejl”.

Istovremeno, procijenjeno je da dvije doze “AstraZeneke” smanjuju rizik od ozbiljnog toka bolesti za 77,1 odsto.

Međutim, dodaje se i da zaštita od ovih vakcina nestaje u roku od tri do šest mjeseci.

Procijenjeno je da primanje buster doze “Fajzera” pojačava zaštitu na 93 odsto, bez obzira na to koje su prve dvije doze date, što je otprilike ista zaštita kao što daju dvije doze “Fajzera” protiv delte, dodaje se.

Procjene je radila Londonska škola za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM) i baziraju se na laboratorijskim studijama koje traže antitijela.

Prema ovom modelu, postoji opasnost da usljed omikron soja dođe do većeg broja hospitalizacija nego što je Engleska imala tokom talasa prošlog januara, kada je do 4.000 inficiranih pacijenata primano u bolnice svakoga dana.

Izvor: agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.