Bill Gates objavio kada će doći kraj pandemiji

Suosnivač Microsofta Bill Gates rekao je da se nada da će “akutna faza” pandemije koronavirusa završiti 2022. godine.

– Možda bi bilo glupo davati još jedno predviđanje, ali mislim da će akutna faza pandemije proći u 2022. godini – napisao je Gates u recenziji godine, objavljenoj na njegovom blogu GatesNotes u utorak.

Milijarder je rekao da kraj pandemije nije tako blizu kako se nadao zbog Delta varijante i da se bori s potpunom vakcinacijom ljudi.

I dok “nema sumnje da je varijanta Omicron zabrinjavajuća”, rekao je, brzina otkrivanja novih varijanti, u kombinaciji s razvojem vakcina i antivirusnih lijekova, navela ga je da se nada da će Covid-19 postati endemska bolest 2022. godine.

– Svijet je bolje pripremljen za rješavanje potencijalno loših varijanti nego u bilo kojoj drugoj tački pandemije do sada. U puno smo boljoj poziciji da stvorimo ažurirana cjepiva ako su potrebna – dodao je.

Njegovi komentari dolaze dok se Omicron varijanta koronavirusa, također poznata kao B.1.1.529, širi svijetom.

Gates je rekao da će mnogo više informacija o varijanti Omicron – poput toga koliko dobro postojeće vakcine ili prethodna infekcija štite od nje – uskoro biti dostupno, jer istraživači, uključujući one koje podržava Fondacija Bill & Melinda Gates, rade da saznaju više o tome.

Izvor: Index.hr
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.